Restauratieverslag 208U

 

Deel 1

Onlangs ben ik weer in het bezit gekomen van een Philips 208U (Herrijzend Nederland). De kast is zéér mooi, zo ook het schaaltje. Met uitzondering van het volumeknopje (is  vermoedelijk van een 209U of BX272U) waren ook de knopjes origineel en heel en zit de originele achterwand er ook nog op.

 

De eerste testen van de radio zelf bleken minder rooskleurig. Al snel klonk er een vette brom uit het speakertje.

 

Vandaag het toestelletje derhalve uit elkaar genomen. De eerste blik op de aansluitingen van de elco's waren voldoende. Compleet verrot! C2 (50uF) was met een knoert van een elco van 16uF overbrugd en in de nog beschikbare ruimte onder het chassis gedrukt. Ook C75 (100uF) was vervangen, doch zag er ogenschijnlijk nog goed uit.

 

Eerst dus maar die elco's vervangen en die foute 16uF elco geruimd. Toen de radio weer eens aangezet en ik mocht constateren dat de brom weg was. De radio gaf ook weer geluid. Echter, als het volume werd opgedraaid, leek het of de radio aan het 'rondzingen' was als een zender gekozen was.

 

Toen de koppel-C (C106 van 6,8nF) en c105 (47nF) vervangen. De radio speelde weliswaar beter, maar nog steeds met dat rondzingende effect. Toen die ogenschijnlijk goede C75 eens losgemaakt en doorgemeten. Deze bleek ook geen capaciteit meer te hebben en is dus ook vervangen. Ook moesten er wat draden vervangen worden, omdat de isolatie hiervan helemaal weg was.

 

De radio speelt nu weer zonder rare bijgeluiden op alle banden.

 

Rest er nog de "groene weerstand". Deze was volgens de verkoper 'professioneel' overbrugd. Helaas niks professioneel, maar klinkklaar prutswerk.  Twee van deze geëmailleerde weerstanden (met verkeerde waardes) zijn los boven elkaar tussen het metalen schotje en de UBL21 en UY1N 'gehangen'. Een van die weerstanden wordt zo heet, dat deze grijs verkleurd is en de kunststof voet van de UY1N heeft doen barsten.

 

Ik ben dus op zoek naar zo'n 208U-weerstand met de waardes 520 + 600 + 75 + 580 ohm. Wie kan mij hieraan helpen?  De weerstand met deze waardes is in bijna alle 208U-tjes gebruikt. Een sloopchassis waar deze weerstand nog in zit is anders ook welkom.

 

Deel 2

Vandaag lag de (juiste) volumeknop (met dank aan Ben Dijkman) en de vervangende serieweerstand (met dank aan Meindert Steiger) in de brievenbus en kon ik de restauratie van deze radio voltooien.

 

Van de originele serieweerstand was R40 (600 ohm) defect en vrij klungelig door een serieweerstand van 290 ohm overbrugd. Het is dus niet zo gek dat die weerstand gloeiend heet werd.

 

Zo zag dat er voor de restauratie uit. De bekerelco is hier al vervangen:

 

Hier de elco's die eruit kwamen:

 

Let ook eens op de waarde die op de bekerelco staat.... 2x 40uF, wat 2x 50uF moet zijn. Die blauwe knol van 16uF was over de defecte C2 van de bekerelco gezet.

 

Zo ziet de radio er nu van binnen uit:

 

Een groot verschil, niet?

 

En tot slot de radio helemaal af:

 

 

Terug