Brom met PLL-middengolfmodulatortje (Toestel of techniek)

door kris ⌂ @, Gent, België, 16-07-2014, 13:17 (3591 dagen geleden) @ Willem Roseboom

Hallo,

Misschien een domme vraag maar indien Kris gelijk heeft, dat het lastig cq bijna onmogelijk is om door het hele huis op een makkelijke manier met een 1-traps zendertje bromvrije ontvangst te verkrijgen, is het dan mogelijk om een simpel 2e trapje erbij te maken zonder dat het zendvermogen te groot wordt?

Groeten Willem

Wel, velen hebben er last van, maar er zijn ook oplossingen.

Oorzaak van het gebrom (behalve voor Ed dan) is dat de antenne, die uiteraard als funktie heeft het RF uit te stralen, evengoed RF ontvangt. Aangezien het een ééntrapszender/modulator betreft zal al wat via deze antenne binnenkomt en tot bij het hart van de modulator geraakt evengoed het modulatieproces beïnvloeden en extra AM of FM modulatie veroorzaken, net zoals het LF isgnaal aan de ingang.
Zendertjes waar de antenne zonder adequaat filter aan de transistor hangt zijn dus moduleerbaar door 50Hz brom (bvb via een HS lijn).

Het zendertje waar het hier over gaat heeft wel een uitgangsfilter, in principe houdt dat 50 Hz inslag voldoende tegen.

Doch, bvb door schakelvoedingen (zefs goedgekeurde) wordt een HF signaal uitgezonden in een 50 of 100Hz ritme in het "nabijheidsveld". De frekwentie van dit signaalis niet konstant maar sweept heen en weer aan het netritme. Zefs al valt dit sweep-signaal buiten de beoogde zendfrekwentie kan het nog steeds de zender moduleren en brom veroorzaken op de beluisterde frekwentie. Vandaar dat turen met de SA niet altijd het probleem blootlegt.
Het zendetje waar het hier over gaat heeft geen bescherming tegen dit soort HF inslag.


Oplossing.

velen denken de oorzaak te vinden in brom in de LF, maar inkasten van het geheel maakt de brom meestal erger.. zo ook bij TS


anderzijds, Het valt op te merken dat bij sommige eigenaars dit zendertje probleemloos werkt en bij andere hardnekking bromt.
Komt door een verschil in de storende nabijheidsvelden. maw wat heb je voor electronika in huis en waar woon je.

Om vast testellen of antenne inslag de oorzaak is van de brom kan je eerst volgende test doen:

zender en muziekbron via batterij voeden (geen netvoeding), goed geïsoleerd opstellen van de grond en potentiële storingsbronnen en de antenne zo kort mogelijk houden. Is de brom verdwenen of duidelijk afgenomen dan verder lezen. :-)

Een eenvoudige oplossing is het zendertje in de nok van het dak te plaatsen, ver van alle nabijheidsvelden en voeing en LF ingang van beneden naar boven te sturen. Werkt niet meer eens je zonnepanelen op je dak hebt en de invertor in de buurt staat...

Maak de antenne niet langer dan nodig en houdt ze weg van alle stoorbronnen.

Je kan het RF ook magetisch uitstralen via een raamantenne of een ferrietstaaf. Dit helpt als de storing uit een electrische golf bestaat en geen of een kleine magnetisch deel heeft.

Als dit allemaal niet helpt brengt een buffertrap soelaas. voor een mg zender zoals hier zal één transistor in gcs al enorm helpen en is zeer eenvoudig in te bouwen.

groeten (intussen uit Spanje)

Kris


Complete draad:

 RSS Feed van berichtenreeks

powered by my little forum