Platen wassen (Algemeen)

door Laurens @, Zaandam, 10-04-2016, 16:38 (2931 dagen geleden) @ robot797

Het is geen kritiek op jou hoor, 't gaat mij gewoon om de methode. Ik vind 't er erg leuk uit zien.

Met wat voorkennis kan je redelijk goed beoordelen welke substanties prima zijn om LP's in te dopen, en welke niet. Ik ben ook geen chemicus, ik zou ook niet uit kunnen leggen hoe het oplos-proces in z'n werk gaat. Maar ik heb wel eens plastic opgelost in aceton, of een schellakplaat in ethanol :-)
Vervolgens het schellak-ethanolmengsel gefilterd. Als ik zou willen zou ik er een stuk hout mee kunnen politoeren :-)

Afwasmiddelen zijn zeepachtige stoffen die bij mijn weten geen reactie aan gaan met PVC-achtige plastics.

Geketoneerde alcohol (spiritus ketonatus, zo zie je dat wel eens bij de drogist) kan in principe gevaarlijk zijn omdat het gedenatureerd is met ketonen (aceton achtige stoffen). Aceton is voor diverse plastics gevaarlijk. LP's hebben zulke enorm fijne ribbels in de groef dat ik dat risico liever niet neem.
Als je dus gedenatureerde alcohol koopt, kan het gunstig zijn om op te letten dat het niet geketoneerde alcohol is, maar dat ie met methanol gedenatureerd is ('spiritus met houtgeest', zo heb ik dat wel eens op mijn middelbare school gezien)

Isopropyl alcohol is voor veel plastics veilig behalve polyacrylaat (CD hoesjes). Die wordt bovendien niet gedenatureerd omdat het al ondrinkbaar is. Daarnaast kun je het niet in polystyreen (plastic bekertjes) bewaren omdat het er doorheen zweet.


Complete draad:

 RSS Feed van berichtenreeks

powered by my little forum