Ik wil een nieuwe universeel meter, welke? (Algemeen)

door soundman2 @, Wouw, 20-08-2016, 15:04 (2804 dagen geleden) @ Marotick
Gewijzigd door soundman2, 20-08-2016, 15:18

De meting met de dummy spoel is alleen nodig bij het uitwisselen van de wiskop, om weer de centrale frequentie te bepalen
Gewoon afregelen gaat als volgt.
Zet de recorder in de stand stereo opname, beide koppen zijn actief, meet de frequentie (er is maar een oscillator!). Meet achtereenvolgens de frequentie met de kop van spoor een en ook die van spoor twee, door tweemaal in de stand mono te meten (een kop tegelijk dus actief).
Indien de koppen leiden tot verschillende frequenties, door afwijking in de onderlinge zelfinductie, regel dan zo af dat de twee gemeten frequenties symmetrisch rond de stereo frequentie vallen. Het voorbeeld van Revox gaat over 1 KHz maar dat kan natuurlijk ook een andere waarde zijn.
Het is onmogelijk om de oscillator op twee frequenties tegelijk te laten werken.
Overigens lijkt me het onnodig om een recorder weer helemaal af te regelen, als er nimmer door "deskundigen" aan gewerkt is. Het vergt gewoon een heleboel kennis van opnametechniek.

Tijdens repareren gaat het zelden over precisiemetingen. De scope is daarom een uitstekend instrument om snel te meten en te zien hoe een signaal eruit ziet. Soms wordt een RMS waarde gevraagd of opgegeven, dan weer eens een top-top waarde.
Omdat het op een paar procent niet aankomt kun je de rms waarde gewoon met ongeveer drie vermenigvuldigen om de tt waarde te krijgen. Het omgekeerde geldt natuurlijk ook. Exacter is natuurlijk 2,8 , maar dat hoofdrekent wat minder.
Gaat het om precisiemetingen, dan heb je ac millivoltmeters, dc meters ac meters en dat allemaal traceerbaar gecalibreerd........
Als je weet hoe het werkt, zul je ook weten dat sommige afwijkingen (tot vaak wel 10%)van het ideaal er helemaal niet toe doen.


Complete draad:

 RSS Feed van berichtenreeks

powered by my little forum