Probleem met Sony tuner ST-S320 (Toestel of techniek)

door soundman2 @, Wouw, 13-10-2017, 13:17 (2358 dagen geleden) @ Gerard
Gewijzigd door soundman2, 13-10-2017, 13:42

Dat pennen 5 en 8 uitgangen zijn, had ik inmiddels ook ontdekt.
Maar nu komt het: wanneer ik naar het schema kijk, moet er verbinding zijn tussen R408 en C412, evenzo tussen R407 en C411. Ik heb de stoute schoenen aangetrokken en die verbinding met een snoertje met knijpertjes gemaakt (na te hebben uitgevlooid welke kant van beide onderdelen de juiste kant moet zijn). Dan heb ik wèl een goed signaal op de uitgang. Ik vind dit heel erg raar!

Dat zijn de punten waarna alleen de LPF filters komen en eventueel de mute transistors. Dat uitvlooien van jou is betrekkelijk eenvoudig met de signaal-tracer. De aardklem op het chassis en de probe aan weerstand. Als de zaak oke is, dan moet aan beide zijden van R 407 en R408 op het gehoor een bijna even groot signaal staan. De LPF filters gaf ik al aan, zitten erin om bijproducten van de stereodecoder te elimineren. Ze mogen beneden 15KHz feitelijk niets tegen houden, daarachter moet je derhalve gewoon audio hebben. Achter de filters zit nog weer een weerstand van 5,6K Ohm naar aarde (R409 en R410), daardoor is het signaal daar iets kleiner. Ik gaf aan om er één desnoods uit te halen en door te verbinden met een draadbrugje. Alleen overbruggen zonder er uit te halen kan een probleem opleveren als ze stuk zijn en bijvoorbeeld een sluiting naar aarde maken. De volgende stap kunnen dan nog de mute transistors zijn. Je kunt ze wel aan of uit zetten, maar mischien hebben ze wel een forse lekkage en dat kom je te weten als je ze er gewoon uit haalt. Je hoeft de transistors niet door te meten. Als de tuner goed werkt heb je het bewijs zowat geleverd.
Misschien heeft er eens spanning op de tulpuitgangen gestaan, waardoor er componenten beschadigd of defect geraakt zijn. Dat is een mogelijkheid waaraan ik steeds meer begin te denken. Daarom zeg ik ook, haal deze verdachte componenten eruit en kijk dan wat er gebeurt. Het is lastig om in de schakeling te meten of de aangegeven onderdelen stuk zijn, als je niet echt bedreven bent in het reparatievak.
Hoe kan er spanning op de uitgangen komen? Ik weet niet of de speler altijd in jouw bezit is geweest, anders zou iemand het ding bijvoorbeeld aangesloten kunnen hebben op een U-toestelletje, zonder te weten wat hij doet.
Je kunt best wel voorbeelden op het forum vinden waarin maar wat aangeklooid wordt.
Repareren op afstand valt niet altijd mee, maar als waar is wat je schrijft, zit je toch wel heel dicht bij de oplossing.


Complete draad:

 RSS Feed van berichtenreeks

powered by my little forum