Piramidegolf uit transformator (Toestel of techniek)

door Leo Snoeren ⌂ @, Dongen, 18-10-2017, 18:38 (2375 dagen geleden) @ Marotick

Hallo Jack,

Het is al eerder opgemerkt, maar dit is tegenwoordig een bekend fenomeen. Het wordt veroorzaakt door de moderne schakelende voedingen, zoals die in elk modern apparaat voorkomen, of als externe voeding voorkomen in de vorm van adapters en zo. Het probleem komt doordat de top van de sinus wordt belast (en alleen de top) door laadstromen van de afvlak condensator.

Een switch mode voeding (en dat zijn ze tegenwoordig allemaal) maakt van wisselspanning, en gelijkspanning die op een hoge frequentie weer wordt omgezet in een wisselspanning. Niets mis mee, maar de belasting op de top van de sinus wordt erg groot (door de laadstroom van de afvlak condensator) met als gevolg dat de sinus er trapezium achtig uitziet. Hoe korter je bij de plaats bet waar de energie wordt opgewekt, hoe minder last je ervan hebt. Het verschijnsel is mede afhankelijk van de inwendige weerstand van het net.

Bij een apparaat is dit geen groot probleem, maar tegenwoordig heeft iedereen van die handige kleine switch mode blokjes en dat zie je terug. Verder veroorzaakt dit een hoop harmonischen op het net (een sinus is immer opgebouwd uit een veelvoud van blokgolven) wat op zijn beurt weer een hoop ellende kan veroorzaken. Harmonischen worden dit genoemd. Je vindt hier een goed verhaal over, gememoreerd door oude schipper.

Maar wat je ook doet; je kan er niets aan doen, het is zo.........

--
Met vriendelijke groet,

Leo Snoeren

https://www.rrd.link/ (onder constructie)

leosnoeren(apenslingertje)freedom.nl


Complete draad:

 RSS Feed van berichtenreeks

powered by my little forum