probleem met Philips LCD TV 26PFL5403 (Toestel of techniek)

door soundman2 @, Wouw, 26-10-2017, 11:31 (2373 dagen geleden) @ wvogel58
Gewijzigd door soundman2, 26-10-2017, 11:49

Er word gebruik gemaakt van BGA chips, ball grid arrays. Alle aansluitpunten bevinden zich onder de chip. Tijdens fabricage wordt via zeefdruk een soldeerpatroon gelegd, daarop wordt de BGA geplaatst en vervolgens via indra rood warmgestookt voor het feitelijke soldeerproces. Bij een spelcomputer van microsoft heeft zoiets wereldwijd tot veel uitval geleid. Het is natuurlijk mogelijk dat hier ook zoiets speelt. Met koudespray zou je zo'n fout kunnen vinden. Het lijkt er op dat na het wat warmer worden van de printen, een contact weer tot stand gebracht wordt en de storing weg is. Het plaatsen van BGA's is een geaccepteerde techniek, maar bijvoorbeeld visuele inspectie, zoals gebruikelijk bij grootschalige productie is bij BGA zeer lastig, zo niet onmogelijk.
Over de visuele inspectie:
Een automaat vergelijkt een bestückt prentpaneel aan de hand van zeer gedetailleerde foto's onder verschillende hoeken. Dat gaat zo nauwkeurig, dat een slecht gesoldeerde verbinding van een ic pootje zonder meer opgemerkt wordt.
zoals gezegd lukt dat met BGA's niet.
Het is maar een suggestie. Als je niet beschikt over reservepanelen is het zelfs lastig om een diagnose te stellen welk paneel de fout veroorzaakt. Iemand met een grondige kennis van dit soort tv toestellen en ervaring, of die dergelijke fouten meer meegemaakt heeft is in het voordeel, omdat dergelijke fouten er met gewone apparatuur nauwelijks uit te meten zijn.
ocht het inderdaad op een BGA uitdraaien, dan staat in de documentatie een link daarover,


Complete draad:

 RSS Feed van berichtenreeks

powered by my little forum