Nederlands Transistorforum

Terug naar het hoofdscherm
Toon alle berichten

VDR weerstand. (Algemeen)

door Piet van der Pol @, 12-01-2018, 09:44 @ Ben

VDR weerstanden hebben, zoals anderen ook al aangegeven hebben, een zeer nuttige functie als overspanningsbeveiliging van electronische apparaten, die op het net zijn aangesloten. Ze kunnen daarbij kortstondig hoge piekvermogens verwerken, en de spanning voor de achterliggende elektronica begrenzen tot zo'n 400 tot 450V piek. De mosfets in schakelende voedingen worden daarom meestal gekozen in een 500V of 600V verzie. Samen met het ontstoringsfilter (wat ook meewerkt als nevenfunctie om pieken te onderdrukken) is een schakelende voeding dan voldoende beveiligd. De VDR's moeten dus aangebracht zijn tussen de netspanning en de kwetsbare elektronica (dus niet secundair).
Om de VDR zelf te beveiligen bij extreme pieken, is er voor de VDR nog een zekering geplaatst. Deze zekering is niet bedoeld om het apparaat te beschermen, maar alleen voor de VDR. Deze zekering heeft daarom meestal een vrij grote waarde, maar aangepast aan de VDR. Soms word er dan achter de VDR nog een tweede, kleinere zekering geplaatst, om het apparaat zelf tegen overbelasting te beveiligen.
De normen, waaraan een VDR moet voldoen, gaan uit van een bepaalde hoeveelheid pieken per jaar, van een zekere energie-inhoud. Daarbij komt veel statistiek aan te pas. Het net zelf moet zo uitgevoerd zijn, dat het "hard" genoeg is, zodat er niet te veel pieken ontstaan. Blikseminslag in een hoogspanningsleiding moet dus voldoende gedempt worden in de verdeelstations, om niet tot te hoge pieken op het stopcontact te leiden. Er is ook een scheiding tussen huishoud-netten, en industrie-netten. In industrie-netten mogen de pieken hoger zijn, en daar zijn de eisen voor de elektronische apparatuur ook zwaarder.
Laat dus de VDR's in apparaten wel zitten, want ze hebben een nuttige functie. Ik heb in mijn werkzame leven (o.a Siemens en Thales) veel vermogenselektronica ontwikkeld, en daarbij altijd VDR's moeten toepassen in schakelende voedingen met mosfets van 1 - 5000 Watt en met thyristoren tot meer dan 1,5 MegaWatt.

Piet

  512 keer gelezen

Complete draad:

 RSS Feed van berichtenreeks

Terug naar het hoofdscherm
44155 Reacties in 6427 Berichten, 505 Geregistreerde gebruikers
RSS Reacties  RSS Berichten
Software by my little forum and edited by Paul Brouwer
Powered by PhilipsRadios.nl