Ruisgenerator start niet op (Toestel of techniek)

door petrus bitbyter @, Rotterdam, 19-04-2018, 11:57 (2171 dagen geleden) @ Marotick
Gewijzigd door petrus bitbyter, 19-04-2018, 12:01

Zoals Julius en soundman2 al aangeven is de CD4093 hoofdverdachte in deze zaak. Snelste manier om meer informatie te krijgen is het vervangen van die chip maar... Dan moet je er wel één hebben. Kost €0,26 bij Reichelt plus €5,60 verzendkosten.

Enig onderzoek met een (digitale) multimeter kan zeer de moeite waard zijn. Eerst de oscillator controleren. Voedingsspanning, in- en uitgangsspanning. De eerste moet stabiel zijn, de twee andere juist niet. Is dat het geval dan oscilleert het geval ten minste. Bij voortdurend knipperen werkt de oscillator waarschijnlijk goed, bij heel wild knipperen op veel te hoge frequentie. Het verschil hangt af van meter en ervaring. Je kunt bijvoorbeeld kijken naar het gedrag van de meter als de schakeling wel goed werkt.

Het te langzaam opkomen van de voedingsspanning kan in alle gevallen de oorzaak van het falen zijn. Een (soort) power on reset is dan een mogelijke oplossing. Hiertoe wordt één ingangspootje van de NAND N1 losgemaakt. Daar komen dan een weerstand en een condensator (elco) aan. Bijvoorbeeld 10uF en 22k. De plus van de elco komt aan het pootje en de weerstand, de min aan GND. De andere kant van de weerstand aan +V. Zowel weerstand als elco kunnen zo nodig groter genomen worden. Heel veel groter heeft geen zin. (Maar proberen kan altijd.)

petrus bitbyter


Complete draad:

 RSS Feed van berichtenreeks

powered by my little forum