Nederlands Transistorforum

Terug naar het hoofdscherm
Toon alle berichten

Afstem-C van 50IC361 (Toestel of techniek)

door Gerard in Zeist ⌂ @, Zeist, 18-06-2018, 18:33

Zaterdag heb ik op de NVHR-beurs een Philips 50IC361 gekocht. Een heel apart toestel, met een paar heel ongebruikelijke schakelingen erin.

Voor het afstemmen op FM worden bv potmeters gebruikt die via regelspanningen de frequentie van LC-kringen met capaciteitsdiodes sturen. Dat is wel vaker vertoond, maar grappig hier is dat de oscillator EN RF-kring vanuit 1 regelspanning worden gestuurd. Op AM is er de bekende afstemming met dubbele variabele condensator, maar een fijnregeling erbij met ook weer een regelbare weerstand. Die regelt dan de frequentie van de AM-oscillator door een spoel in de oscillatorkring bij te regelen. Soort van Idzerda-modulatie van je oscillator dus.

[image]

Maar juist over die afstem-C gaat mijn probleem. Het is een 2x 385pF volgens het schema en hij ziet eruit als een gewone mica condensator maar dan zonder het plastic omhulsel wat je meestal in transistorradio's ziet. Probleem: hij maakt sluiting! De isolatieplaatjes draaien mee, zijn nogal bros geworden en daardoor breken er allerlei hoekjes af en blijven ze niet op hun plek liggen.
Ik heb wel eens zo'n foliecondensator uitgenomen, gedemonteerd, gerepareerd en met succes weer teruggeplaatst, met veel gepriegel en niet een heel leuk werkje. Maar voor deze lijkt dat te laat, want de isolatieplaatjes verkruimelen. Ik heb de schroefafmeting zo precies mogelijk opgemeten en kom dan op 21mm van hart tot hart voor de schroefjes.

Heeft iemand ervaring met de 50IC361?
Heeft er iemand een tip om deze condensator aan te pakken?
Kan het gerepareerd worden?
Is er een vervanger te krijgen?

  444 keer gelezen

Complete draad:

 RSS Feed van berichtenreeks

Terug naar het hoofdscherm
43834 Reacties in 6393 Berichten, 492 Geregistreerde gebruikers
RSS Reacties  RSS Berichten
Software by my little forum and edited by Paul Brouwer
Powered by PhilipsRadios.nl