Nederlands Transistorforum

Terug naar het hoofdscherm
Toon alle berichten

deksel knop gezocht (Gezocht)

door loek @, 02-07-2018, 22:08 @ Goldline

Hallo Goldline,

Deze meters werden inderdaad gebruikt voor het inmeten en controleren van muziek lijnen. Maar ze werden ook gebruikt voor het meten aan spraak verbindingen.

In de meter zit ook nog een mogelijkheid om de ruis te meten volgens een psophometrisch filter. Deze filters waren er voor muziek en spraak verbindingen. De filterkromme was voorgeschreven door de internationale CCITT en het komt er eigenlijk op neer dat de filterkarakteristiek de gevoeligheid van een gemiddeld menselijk oor vertegenwoordigde. Dus de aanwezige ruis werd gemeten zoals een mens dit zou ervaren.

Muzieklijnen konden zijn:
De standaard telefoonlijn vanuit een willekeurige locatie. Bijvoorbeeld een restaurant waar vanuit iets werd uitgezonden. Dan werd de telefoon afgesloten en in de centrale werd deze telefoon lijn dan op een muziek verbinding aangesloten die dan weer via "allerlei wegen" naar Hilversum ging.

Maar omdat natuurlijk nog niet bekend was hoe deze "allerlei wegen" er uit zag, waren er in ieder tussen gelegen centrales weer nieuwe muziek verbindingen.

Zoals je al zei hadden deze verbindingen verschillende lengtes en ook verschillende karakteristieken. Om die reden werd er gebruik gemaakt van een universele versterker met een module in de terug koppeling waarmee de karakteristiek vlak gemaakt werd. Let wel op 0.01 dB nauwkeurig. Je had dus in een centrale (ook wel versterker station genoemd) meerdere module met daarop bijvoorbeeld Hilversum - Groningen of Amersfoort-Groningen, etc

Met vriendelijke groet,

Loek

  133 keer gelezen

Complete draad:

 RSS Feed van berichtenreeks

Terug naar het hoofdscherm
43842 Reacties in 6396 Berichten, 492 Geregistreerde gebruikers
RSS Reacties  RSS Berichten
Software by my little forum and edited by Paul Brouwer
Powered by PhilipsRadios.nl