Nederlands Transistorforum

Terug naar het hoofdscherm
Toon alle berichten

storend water?! (Algemeen)

door Mans Veldman @, Leidschendam, 09-08-2018, 23:09 @ Henk Waardenburg
Gewijzigd door Mans Veldman, 09-08-2018, 23:22

Veel apparatuur waarin een elektronische vermogensregeling zit wil wel storen. Het nadeel van een tuinpomp is dat er vaak een lange kabel aanzit (ook de bedrading tussen stopcontact en meterkast telt mee), dit werkt dan als antenne. Dit soort storingen heeft steile pieken en daardoor veel harmonischen waardoor het over een breed spectrum waarneembaar is.

Vaak kun je dit soort storingen deels oplossen door dicht bij het apparaat een smoorspoel in de voedingskabel op te nemen. Je kunt de smoorspoel maken door de kabel 8 à 10 keer door een grote ferriet ringkern te halen. In plaats van een ringkern kun je ook het juk van een oude (defecte) lijntrafo gebruiken. Ook de kabel wikkelen op een ferrietstaaf (oude radio antenne) kan goede resultaten geven (maar minder effectief dan een ringkern met hoge Al waarde). Je kunt ook ferriet clamps toepassen, maar je zult er meerdere nodig hebben om effectief te zijn.

Als je het helemaal stil wilt maken dan zul je in de elektronica nog moeten ontkoppelen met 0,1uF C's, maar daarvoor moet het app. dan wel open.

  262 keer gelezen

Complete draad:

 RSS Feed van berichtenreeks

Terug naar het hoofdscherm
44140 Reacties in 6425 Berichten, 504 Geregistreerde gebruikers
RSS Reacties  RSS Berichten
Software by my little forum and edited by Paul Brouwer
Powered by PhilipsRadios.nl