Update 50IC361 en nog steeds Help! (Toestel of techniek)

door Gerard in Zeist ⌂ @, Zeist, 16-08-2018, 15:45 (2051 dagen geleden)

Een paar weken geleden heb ik jullie om hulp gevraagd bij het herstellen van een Philips 50IC361. Na toepassen van alle tips is het probleem gebleven en ik snap niet goed wat er aan de hand is.

De middenfrequent piekt op de verkeerde waarde. Om dit af te regelen moet je een signaal 452kHz injecteren op de afstemcondensator en de kringen F1 en F2 afregelen op max. Deze twee filters zijn gekoppeld via een resonatortje, dus niet via de gebruikelijke versterkertrap. Hier is het schema. Met de meetzender op 452 hoor je echter helemaal niets: alleen als je de genarator op 387kHz zet, hoor je iets en deze frequentie is niet te beinvloeden met F1 en F2.
Ook heb ik vastgesteld dat als ik zwak Groot Nieuws hoor (1008kHz) dan interfereert de locale oscillator met Q-AM (1395), dus de oscillator staat dan precies 387 hoger dan het ontvangen station.
Deze twee metingen bewijzen, dat de MF niet 452kHz versterkt, maar 387.

Omdat de resonator de sterks frequentiebepalende factor is, verdacht ik het filter U475, bestaande uit de twee MF-trafo's en de resonator, en met name de resonator. De printsporen liggen bij dit type radio erg dicht opeen waardoor solderen steeds risicovol is.
Niettemin is het gelukt, mede dankzij de tips over bouttemperatuur en aluminiumfolie, om de unit U475 uit te bouwen. Deze is op zich weer een printje in de miniatuurtechniek, van 10 bij 20mm dus erg klein. Ik heb de resonator vervangen, het condensatortje gecheckt, en met de ohmmeter gecontroleerd dat er geen onderbrekingen in de spoelen zitten.
Hierna was ik over dit filtertje niet helemaal tevreden. Als ik de signaalgenerator op de ingang zet en de scoop (als HF-voltmeter) aan de uitgang, dan zie ik wel een piek rond de 441kHz, maar de waarde van de piek is veel lager dan de ingangsspanning.

Omdat ik verder niets aan het filter kon ontdekken heb ik het weer ingebouwd. Resultaat: alles nog exact hetzelfde. Nog steeds 387kHz doorlaat! Ook C550 heb ik uitgebouwd en nagemeten maar deze was perfect. Deze weer teruggezet en nog steeds piekt het signaal, geinjecteerd vanaf de afstemcondensator, op 387kHz. Alleen ontvang ik nu totaal geen AM stations meer.

De FM werkt vanaf het begin perfect, inclusief de drie voorkeuzepresets, het is gevoelig zoals we van Philips gewend zijn en het geluid klinkt ook nog erg mooi! Maar graag zou ik natuurlijk de vijf AM-banden ook operationeel krijgen.

Welke component of afwijking kan nou zo'n fout veroorzaken? Gezien de priegeligheid van het binnenwerk is het erg lastig om te meten en te solderen in dit apparaat, dus dat doe ik ook liefst zo weinig mogelijk.


Complete draad:

 RSS Feed van berichtenreeks

powered by my little forum