Wij DAB DAB DAB.....Digitale radio dus (Toestel of techniek)

door Pieter Vos @, 22-08-2014, 18:10 (3553 dagen geleden)

Wij DAB DAB DAB?

Inleiding.

Op dit en andere radio fora is DAB radio al diverse malen aan de orde geweest. Ook ik werd nieuwsgierig wat digitale radio technisch inhoudt c.q te bieden heeft. In deze forum bijdrage een stuk theorie over digitale radio en daarnaast de bespreking van een door mij aangeschafte DAB+ radio.

Zelf heb ik nog maar kort geleden kennis gemaakt met DAB radio, zowel in theorie als in de praktijk. Dit artikel is dan ook vooral bedoeld als introductie voor degenen die ook nieuw zijn aangaande digitale radio maar al wel een en ander weten van analoge radio (AM en FM).

Mijn belangstelling voor digitale radio heb ik enerzijds vanwege de techniek. Ook bestaan er plannen de radio op de FM band in 2023 in Nederland helemaal af te schaffen ten gunste van DAB. Persoonlijk vind ik dat te betreuren.

Daarnaast ben ik kritisch met betrekking tot het programma aanbod van de Nederlandse digitale radio. Dat aanbod blijkt bij DAB qua diversiteit niet echt veel beter dan op de FM band. In de loop der jaren heb ik echter geleerd dat de invloed van het individu op de massa media, op wie hieraan vormt geeft en welke inhoud radio, televisie enzovoort gaan krijgen, erg beperkt is. Daarom heb ik besloten aan DAB ook weer niet al te veel aandacht, tijd en geld aan te besteden.

Met vriendelijke groet, Pieter Vos.

Theorie van DAB I - Data compressie.

door Pieter Vos @, 22-08-2014, 18:15 (3553 dagen geleden) @ Pieter Vos

Theorie van DAB I - Data compressie.
Een beknopte beschrijving van de DAB techniek vond ik op http://nl.wikipedia.org/wiki/Digital_Audio_Broadcasting Hieruit werd mij duidelijk dat de winst van meer zenders per bandbreedte bij DAB ten opzichte van FM alleen mogelijk is dankzij een krachtige data compressie techniek. Hieronder zal ik dat toelichten.

Laten we er van uitgaan dat er stereo audio in minimaal CD kwaliteit moet worden uitgezonden. CD audio is gedefinieerd met een bemonsteringsfrequentie van 44000Hz en een signaalomvang van 16 bits. Opdat het stereo is, zijn er in feite twee audio monsters per bemonstering te nemen. Dit resulteert in een datastroom van 2 keer 16 keer 44000 = 1408 kilobits per seconde.

Nu weet ik niet precies hoe een datastroom zich vertaalt naar de benodigde bandbreedte bij radio. Maar intuïtief heb ik het vermoeden dat een datastroom van x bit per seconde een bandbreedte vraagt van x Hz. Immers elke 1/x seconde moet ten er bits van waarde kunnen veranderen, van 0 naar 1 of van 1 naar 0 of gelijk blijven. De niet gecomprimeerde data stroom van CD kwaliteit van 1408kbit/s zal dus in deze redenatie een bandbreedte van 1408kHz verlangen. Het is dus zeer wel mogelijk dat de bandbreedte per DAB kanaal niet voor niets op 1,75MHz is vastgelegd, dat wil zeggen zodanig dat er tenminste één datastroom van CD audio kwaliteit uitgezonden kan worden.

De bandbreedte op de FM is 200kHz. De bandbreedte van een DAB kanaal is 1750 kHz. DAB gebruikt de frequenties/kanalen van de vroegere analoge televisie VHF band III, welke loopt van 174 tot 230 MHz, waarbij er 8 kanalen van elk 7MHz breed beschikbaar waren. Elk van de vroegere TV kanalen is voor de DAB multiplexen opgesplitst in vier kanalen: 5A, 5B, 5C, 5D, .......tot en met 12A, 12B, 12C en 12 D, elk DAB kanaal is dus 1,75 MHz breed.

Het gebruik van een DAB kanaal voor slechts één audio programma is natuurlijk erg royaal omspringen met de frequentie ruimte. Eén DAB kanaal heeft de omvang van 1750/200 = 8,75 analoge FM audio kanalen. Zodra men dus in een DAB multiplex meer dan 8,75 audio stromen kan onderbrengen is DAB wat betreft de bandbreedte benutting de winnaar t.o.v. analoge FM .

Bij DAB+ wordt veel gebruik gemaakt van AAC datacompressie met een resulterende datastroom van 64 kilobits per seconde. Vergelijken we dit met de niet gecomprimeerde datastroom van CD kwaliteit, dan wordt met AAC de datastroom met een factor 1408/64=22 gecomprimeerd. Derhalve wordt met DAB in combinatie met 64kbit AAC compressie per audio stroom een netto ‚bandbreedte’ van 1750/22 = 79,5 kHz behaald. Dat is een factor 2,5 keer zo efficiënt als bij analoge FM.

Maar naast efficiënt gebruik van bandbreedte moet natuurlijk ook de kwaliteit van de gecomprimeerde audio minstens gelijk zijn aan de kwaliteit van analoge FM. Op http://nl.wikipedia.org/wiki/Digital_Audio_Broadcasting wordt over de geluidskwaliteit van AAC geschreven: „Bij gestandaardiseerde dubbelblinde MUSHRA-luistertests van de European Broadcasting Union (EBU) gaf het luisterpanel HE-AAC op 48 kb/s een waardering van “Good to Excellent” en op 64 kb/s een waardering “Excellent”. In de praktijk wordt er in landen die DAB+ gebruiken voor spraak veelal gekozen voor 48 kb/s, en voor muziek 64 kb/s of 96 kb/s.“

Let wel: de beleving van de kwaliteit van geluid is natuurlijk altijd een persoonlijke zaak. Voor sommige mensen zal het geluid nooit goed genoeg klinken. Maar als het om radio gaat, verlang ik niet het allerbeste. Veel van de heden ten dage uitgezonden radio programma’s zijn immers inhoudelijk ook alles behalve van een excellente kwaliteit. Waarom zou je dan qua techniek het allerbeste (en dus hoge kosten) er voor over moeten hebben? Bovendien schreef ik in de inleiding al dat men als luisteren individu minimaal invloed heeft op omroep organisaties en hun programma’s.

Persoonlijk heb ik liever een groot aanbod van programma’s met behoorlijke kwaliteit (dat wil zeggen van CD dan wel de hedendaagse FM kwaliteit) dan een beperkt aantal zenders met de hoogste kwaliteit audio. Wat mij betreft mag echte top kwaliteit audio voorbehouden blijven aan vinyl platen, hoge snelheid audio banden dan wel digitale audio bestanden met minimaal een 24 bits signaalomvang en een monsterfrequentie van minimaal 80 kHz.

Theorie van DAB I - Data compressie.

door GottfriedJulius, 23-08-2014, 14:19 (3552 dagen geleden) @ Pieter Vos

Pieter,

Je schrijft dat de samplefreq. van een CD 44000Hz is. Dat moet 41000 Hz zijn.


Juul

Theorie van DAB I - Data compressie.

door Ed van der Weele † @, Zeist, 23-08-2014, 14:57 (3552 dagen geleden) @ GottfriedJulius

Je schrijft dat de samplefreq. van een CD 44000Hz is. Dat moet 41000 Hz zijn.

Ik denk dat er nu 2 typefouten staan ;-)
De samplefrequentie van een cd is 44.1 kHz

Theorie van DAB I - Data compressie.

door Pieter Vos @, 23-08-2014, 17:32 (3552 dagen geleden) @ Ed van der Weele †

Je schrijft dat de samplefreq. van een CD 44000Hz is. Dat moet 41000 Hz zijn.


Ik denk dat er nu 2 typefouten staan ;-)
De samplefrequentie van een cd is 44.1 kHz

Ed, bedankt voor de correctie.

Ik had de juiste bemonster frequentie bij CD niet gecontroleerd. Het maakt echter niet veel uit voor mijn betoog. De data stroom snelheid bij CD audio wordt met 44,1 kHz iets groter dan ik heb berekend met 44,0 kHz; van 1408 Mbit/s naar 1411,2 Mbit/s.

mvg, Pieter

Theorie van DAB I - Data compressie.

door Ed van der Weele † @, Zeist, 23-08-2014, 21:45 (3552 dagen geleden) @ Pieter Vos

Ik zie de samplefrequentie regelmatig als ik vinyl lp's aan het digitaliseren ben.
Vandaar dat mijn oog erop viel.

Theorie van DAB I - Data compressie.

door GottfriedJulius, 24-08-2014, 19:26 (3551 dagen geleden) @ Ed van der Weele †

Tuurlijk Ed, bedoelde ik ook.


Wij bij de Omroep deden eerst alles in 48Khz. EBU norm. Maar als er dan een digi tape naar een platenmij ging moest dat weer "omgezet" worden naar 44.1. Dus uiteindelijk deden we het meeste in 44.1

Theorie van DAB I - Data compressie.

door ruudtx @, Utrecht, 23-08-2014, 15:09 (3552 dagen geleden) @ Pieter Vos

Helaas wordt DAB ook gezien als vervanging voor AM.
DAB kost ca 9,5 x meer frequentieruimte dan een AM zender.
AM wordt ook nog eens uitgezonden op frequentiebanden waarvoor geen vraag is naar een andere toepassing , itt FM.
De verplichte omschakeling van AM naar DAB is dan ook inefficient, en omdat er ook nog eens verplicht dubbel (analoog en digitaal) moet worden uitgezonden is het onredelijk voor AM vergunninghouders als ik. De Publiek Omroep hoeft niet dubbel te zenden op AM/DAB en zet de 747 kHz dan ook af ter fianciering van DAB. Ik mag dat niet, in strijd met gelijkheidbeginsel.

Theorie van DAB II - Multiplexen.

door Pieter Vos @, 22-08-2014, 18:16 (3553 dagen geleden) @ Pieter Vos

Theorie van DAB II - Multiplexen.
Het gebruik van data compressie is niet het enige onderwerp bij digitale radio. Ik vond het beslist interessant om via Wikipedia ook een aantal andere aspecten van de digitale radio te bestuderen. Het blijkt dat digitale radio nogal aanzienlijk verschilt van analoge radio. Een aantal zaken wil ik hier kort beschrijven.

Bij analoog uitzenden is er altijd sprake van één draaggolf die met slechts één signaal in één bepaalde vorm wordt gemoduleerd. Bij FM stereo radio en bij televisie worden ook hulpdraaggolven gebruikt maar ten opzichte van de hoofd draaggolf zijn dit onderdelen van het modulatie signaal. Binnen het modulatie signaal worden de hulpdraaggolven en hun zijbanden altijd zo gekozen dat elkaar en de basis modulatie qua frequentie spectrum niet overlappen. Bijvoorbeeld bij FM stereo: Links en rechts worden bij elkaar opgeteld en dit mono signaal is de basis modulatie. Daarnaast wordt het verschil van links en rechts AM gemoduleerd op een hulpdraaggolf van 38 kHz. De 38kHz hulpdraaggolf wordt overigens zelf niet op de hoofd draaggolf (tussen 87,5 en108 MHz) gemoduleerd. In plaats daarvan wordt een 19kHz ‚piloot’ toon gebruikt waarmee de stereo decoder in de ontvanger weer een 38 kHz hulpdraaggolf kan maken om daarmee het links-rechts verschil signaal te kunnen de-moduleren. De hoofddraaggolf wordt bij FM stereo dus gemoduleerd met het samenstelsel van mono signaal, piloottoon en links-rechts verschil signaal zijbanden. Bij analoge PAL kleuren televisie vindt modulatie van de hoofd-draaggolf plaats met in directe vorm het video zwart-wit signaal, en daarbij opgeteld een hulpdraaggolf met kleur informatie en een hulpdraaggolf met de audio gemoduleerd.

Bij digitale radio en ook digitale televisie gaat het heel anders. In plaats van één hoofd draaggolf worden er tientallen tot honderden draaggolven gebruikt. Over het waarom daarvan later meer. Elk van deze draaggolven wordt slechts met één soort informatie gemoduleerd, namelijk met een deel van de te uit te zenden datastroom.

Stel men heeft de beschikking over een zender die wat betreft de toegestane maximale bandbreedte een datastroom van maximaal 1600 kilobit per seconde kan uitzenden. Het doet er dan eigenlijk niet toe hoe die 1600 kbit/s wordt samengesteld en waar die 1600kbit/s van afkomstig is. De 1600 kbit/s kan afkomstig zijn van de digitalisatie van slechts één audio signaal van iets beter dan CD kwaliteit. Maar de 1600 kbit/s kan ook opgebouwd zijn uit twee datastromen van elk 800 kbit/s of tien datastromen van elk 160 kbit/s. Maar ook datastromen van gemengde snelheid kunnen in één multiplex worden ondergebracht, bijvoorbeeld twee stromen van 400 kbit/s, drie stromen van 160 kbit/s en vier stromen van 80 kbit/s.

Het onderbrengen van meerdere uit onafhankelijke bronnen samengestelde datastromen in één data hoofdstroom heet multiplexen. Het is bij digitale radio en televisie dus heel natuurlijk om meerdere radio- en/of televisie programma’s tegelijk in één bundel uit te zenden en te ontvangen. Zo een bundel wordt ook wel een boeket genoemd

Het maakt dus voor de zender niets uit of de ene stroom afkomstig is van gedigitaliseerd geluid, een andere data stroom gedigitaliseerde video omvat en een derde datastroom alleen tekst omvat. Dus radiomakers, televisie makers, fotografen en tekst schrijvers kunnen allemaal een stuk van de uit te zenden totale datastroom invullen. Uiteraard moet de digitale ontvanger de verschillende onderdelen van de hoofd-datastroom kunnen onderscheiden en de sub-datastromen op hun specifieke wijze kunnen decoderen. Bij digitale radio zal er geen data afkomstig van beelden worden meegezonden omdat de ontvangers daarvoor niet geschikt zijn. Wel hebben digitale radio’s vaak een mogelijkheid om beperkt tekst weer te geven. Datastromen over het internet zullen vaak wel alle soorten gedigitaliseerde informatie omvatten omdat de meeste computers deze allemaal kunnen decoderen.

Juist omdat het voor de zender niets uitmaakt waarvan de betreffende datastroom afkomstig is, is alleen de gegevensstroomsnelheid bepalend voor de kosten van het uitzenden. De radio of televisie maker kan daarbij met aanvullende datacompressie zelf bepalen hoe groot de datastroom gaat worden. Wil men digitale radio of televisie goedkoop uitzenden dan moet er flinke data compressie worden toegepast. De beeld- en geluidskwaliteit zullen bij de ontvanger navenant slechter zijn. Dit is de praktijk bij alle vormen van digitale gegevens stromen of die nu worden verzonden via internet, via satelliet of via zenders met antennes in hoge masten op de aarde.

Veel luisteraars naar digitale radio en kijkers naar digitale televisie zullen ontdekt hebben dat er hoorbaar c.q. zichtbaar verschil in kwaliteit van geluid en beeld is bij de verschillende radio en TV aanbieders. Gratis aangeboden uitzendingen worden vaak met een lage datastroom snelheid uitgezonden. Voor hoge kwaliteit beeld en geluid moet men als ontvanger - vanwege de benodigde hoge datastroomsnelheid - het nodige betalen. Om hiertoe de ontvanger te dwingen wordt de betreffende datastroom op speciale wijze gecodeerd. Deze versleuteling kan alleen ongedaan worden gemaakt als de luisteraar c.q. kijker daartoe speciale, vooraf betaalde informatie in het ontvangtoestel aanwezig heeft, bijvoorbeeld een smartcard bij een digitale satelliet ontvanger.

Theorie van DAB II - Multiplexen.

door ruudtx @, Utrecht, 23-08-2014, 15:31 (3552 dagen geleden) @ Pieter Vos

De radiozenders, publiek en commercieel, worden in DAB uitgezonden in multiplexen die alleen voor radio + bijbehorende data wordt gebruikt.
Bepaald is dat voor de landelijke commerciele multiplex 11C en de frequenties voor regionale radio publiek en regio/lokale radio commercieel + commercieel middengolf in het zogenoemde Bovenregionaal Kavel (in Randstad 8A) er 18 programma's met 48 kbps worden gezonden.
De landelijke zenders kunnen nog een beetje schuiven, zij hebben 2 kanalen elk verkregen, en kunnen dus 1 programma in betere kwaliteit uitzenden ten koste van het 2e programma. Voor de regionalen etc in het Bovenregionaal kavel kan dat niet, elk heeft 1/18e van het allotment (is deel voor jouw regio, dus 8A Randstad etc). Dat is dus 48 kbps, niet meer.

Dat multiplex verhaal introduceert nieuwe schaarste, juist daar waar de overheid met DAB de schaarste wil oplossen, het probleem is dat voor regionale lokale omroep alle kanalen in hetzelfde hoofdgebied aan elkaar vastzitten.
Zo moet ik als klein lokaal MG zendertje in het hele gebied van Alkmaar tot Rotterdam en Utrecht zenden. En dat is met 18 programma's vol. In 8A gebied zullen er minder programma's digitaal worden uitgezonden dan nu analoog mogelijk is, door de overheidstruuk slechts 1 digitale vergunning te geven per analoge vergunninghouder. Ik heb 3 analoge vergunningen, kan dus 3 programmas uitzenden, maar 1 daarvan kan (moet) digitaal. Dat geld ook voor sommige FM vergunninghouders.
Conclusie: met digitale DAB kan er minder worden gezonden voor lokale/regionale omroep dan analoog.
Dan hebben we het nog niet gehad over de publieke lokale omroepen (OLON) waar gewoon nog niets digitaal voor geregeld is.
Als deze allemaal (minstens 100) in Band 3 moeten, gaat dat beteken dat maar een paar programma;s per multiplex worden uitgzonden in een bepaald gebied, en dat de frequentie ruimte per zender vele malen groter is dan die voor een FM zender(die ik op 300 kHz zet).

Derhalve heb ik het minsiterie voorgesteld om, net als in andere landen als UK, de FM open te houden voor lokale /regionale omroep.
Na verdwijnen op (lange) termijn van de landelijke omroep van FM, daar is DAB WEL efficienter dan de hopeloos onhandige FM netwerken, zal er veel ruimte komen voor lokale en regionale omroep.
De MG laten we ook bestaan voor speciale omroep, niet publiek niet commercieel, LPAM, doelgroepradio, evenementen etc.
Dus alleen bij laten voortbestaan FM en AM NAAST DAB kan de schaarste echt worden opgelost, en moeten we van het te simpele beleid "alles naar DAB" wat op dit moment vigeert, af.

Theorie van DAB II - Multiplexen.

door Pieter Vos @, 23-08-2014, 18:29 (3552 dagen geleden) @ ruudtx

De radiozenders, publiek en commercieel, worden in DAB uitgezonden in multiplexen die alleen voor radio + bijbehorende data wordt gebruikt.
Bepaald is dat voor de landelijke commerciele multiplex 11C en de frequenties voor regionale radio publiek en regio/lokale radio commercieel + commercieel middengolf in het zogenoemde Bovenregionaal Kavel (in Randstad 8A) er 18 programma's met 48 kbps worden gezonden.
De landelijke zenders kunnen nog een beetje schuiven, zij hebben 2 kanalen elk verkregen, en kunnen dus 1 programma in betere kwaliteit uitzenden ten koste van het 2e programma. Voor de regionalen etc in het Bovenregionaal kavel kan dat niet, elk heeft 1/18e van het allotment (is deel voor jouw regio, dus 8A Randstad etc). Dat is dus 48 kbps, niet meer.

Dat multiplex verhaal introduceert nieuwe schaarste, juist daar waar de overheid met DAB de schaarste wil oplossen, het probleem is dat voor regionale lokale omroep alle kanalen in hetzelfde hoofdgebied aan elkaar vastzitten.
Zo moet ik als klein lokaal MG zendertje in het hele gebied van Alkmaar tot Rotterdam en Utrecht zenden. En dat is met 18 programma's vol. In 8A gebied zullen er minder programma's digitaal worden uitgezonden dan nu analoog mogelijk is, door de overheidstruuk slechts 1 digitale vergunning te geven per analoge vergunninghouder. Ik heb 3 analoge vergunningen, kan dus 3 programmas uitzenden, maar 1 daarvan kan (moet) digitaal. Dat geld ook voor sommige FM vergunninghouders.
Conclusie: met digitale DAB kan er minder worden gezonden voor lokale/regionale omroep dan analoog.
Dan hebben we het nog niet gehad over de publieke lokale omroepen (OLON) waar gewoon nog niets digitaal voor geregeld is.
Als deze allemaal (minstens 100) in Band 3 moeten, gaat dat beteken dat maar een paar programma;s per multiplex worden uitgzonden in een bepaald gebied, en dat de frequentie ruimte per zender vele malen groter is dan die voor een FM zender(die ik op 300 kHz zet).

Derhalve heb ik het minsiterie voorgesteld om, net als in andere landen als UK, de FM open te houden voor lokale /regionale omroep.
Na verdwijnen op (lange) termijn van de landelijke omroep van FM, daar is DAB WEL efficienter dan de hopeloos onhandige FM netwerken, zal er veel ruimte komen voor lokale en regionale omroep.
De MG laten we ook bestaan voor speciale omroep, niet publiek niet commercieel, LPAM, doelgroepradio, evenementen etc.
Dus alleen bij laten voortbestaan FM en AM NAAST DAB kan de schaarste echt worden opgelost, en moeten we van het te simpele beleid "alles naar DAB" wat op dit moment vigeert, af.

Hallo Ruud,

Ik lees veel zinnige dingen in jou verhaal. DAB alleen is niet de ultieme oplossing. DAB komt voor landelijke omroep goed uit. Maar zoals je terecht argumenteert voor regionale en helemaal voor lokale radio zal de FM dan wel AM beter zijn.

Ik vind het triest en zelfs idioot dat de overheid jou als omroep zendgemachtigde tot DAB verplicht.

Maar ja, omroep politiek..... politiek in algemene zin...
Iedereen met ook maar een beetje inzicht komt uiteindelijk tot de conclusie dat politici in de eerste plaats hun eigen belang op het oog hebben: nu nog raadslid, dan wethouder, dan wellicht de tweede kamer, minister, burgemeester, commissaris van de koning.... Alleen bij verkiezingen krijgen ze het enigszins benauwd: "zal ik straks (nog) wel op het pluche zitten?"

Tal van voorbeelden illustreren wat de politiek echt omvat.
Onlangs hoorde ik in het Radio 1 programma "Vroege Vogels" over een school in Leiderdorp die vernieuwd moest worden. Locatie toch maar weer vlakbij de snelweg. Wetenschappelijke rapporten over kind gezondheid en degelijke.... de politiek luistert niet. De nieuwe school kwam uiteindelijk toch op een plek op afstand van de snelweg. De reden: er moest een politieke uitruil gemaakt
worden.

De diepere reden van het onbenul bij politici is het als het ware in mentale zin "blind" zijn van een groot deel van de bevolking. En: "in het land der blinden is de éénoog koning". Doorbreek dat maar eens.

mvg, Pieter.

Theorie van DAB II - Multiplexen.

door Maarten Bakker ⌂ @, Haarlem/Delft, 23-08-2014, 18:39 (3552 dagen geleden) @ Pieter Vos

Behalve de rol van de politiek, hoe is de rol van KPN hierin? Bij DVB-T was die rol uit eigenbelang zeer groot, naar mijn indruk, en de politiek liet zich maar wat graag belobbyen.

Theorie van DAB III - de digitale zender en ontvanger 1

door Pieter Vos @, 22-08-2014, 18:18 (3553 dagen geleden) @ Pieter Vos

Theorie van DAB III - de digitale zender en ontvanger:
Quadratuur modulatie en Orthogonal Frequency Division Multiplexing.

Tot hiertoe heb ik alleen nog maar omschreven wat een digitale zender als modulatie aangeboden wordt. Nog niet beschreven is de techniek van het digitaal uitzenden zelf. Ik heb al wel aangegeven dat er niet van één draaggolf maar van tientallen of zelfs honderden draaggolven gebruik wordt gemaakt. Al deze draaggolven staan in het frequentie spectrum netjes op dezelfde afstand van elkaar. Deze afstand bepaalt tevens hoe breed de zijbanden bij modulatie van de draaggolven mag zijn, namelijk elke zijband maximaal de helft van de onderlinge draaggolf frequentie afstand.

De te moduleren totale en snelle datastroom wordt eerst gespitst in een aantal langzame datastromen gelijk aan het aantal draaggolven. Stel weer de zender die 1600 kbit/s kan verwerken en stel dat deze digitale zender met 100 draaggolven werkt. De 1600 kbit/s stroom wordt opgesplitst in 100 stromen van 16 kbit/s, één 16kbit/s datastroom voor elke draaggolf. Een 16 kbit/s datastroom is natuurlijk 100 keer langzamer dan de 1600 kbit/s stroom. Daarom is de bandbreedte van elke uitgezonden draaggolf ook 100 keer kleiner dan het geval zou zijn als de 1600kbit/s stroom op één draaggolf zou worden uitgezonden.

Vervolgens worden de bits van de datastromen per draaggolf samengevoegd tot zogenaamde symbolen. Bijvoorbeeld vier bits tot één symbool. Terwijl de afzonderlijke bits alleen de waarden 0 of 1 kunnen aannemen neemt het symbool dan de waarden 0000, 0001, 0010, 0011, enzovoort tot en met 1111 aan, hetgeen betekent dat in totaal 16 waarden voor het symbool mogelijk zijn. De datastroom snelheid is dus omgevormd van een stroom van 16 kbit/s naar een symboolstroom van 4 kilosymbool per seconde.

Bovendien wordt bij elke draaggolf nog een tweede draaggolf opgewekt met dezelfde frequentie maar 90 graden in fase verschoven. Dus in totaal zijn er in het voorbeeld 200 draaggolven. Op basis van de momentele waarde van een symbool wordt elk paar van 90 graden in fase verschoven draaggolven in amplitude gemoduleerd. Omdat in dit voorbeeld een symbool 16 verschillende waarden kan aannemen, zijn er dus ook 16 verschillende modulatie toestanden van het draaggolf paar. Bijvoorbeeld: heeft het symbool de waarde 0000, dan wordt draaggolf a met modulatie sterkte +3 gemoduleerd en zijn 90 graden partner draaggolf b ook met sterkte +3 gemoduleerd. Heeft het symbool bijvoorbeeld de waarde 1011 dan wordt draaggolf a met sterkte -1 gemoduleerd en draaggolf b met sterkte +1. In een afbeelding kunnen zo alle draaggolf modulatie sterkten in relatie tot de symbool waarde worden afgebeeld.

De hier geschetste modulatie methode wordt QAM-16 genoemd. De Q staat voor quadratuur en dit houdt in dat er twee onderling in 90 graden verschoven draaggolven worden gebruikt. De twee draaggolven zijn zogezegd orthogonaal. De AM in QAM staat er voor dat deze golven in amplitude worden gemoduleerd. QAM zelf is weer een onderdeel van Orthogonal Frequency Division Multiplexing (OFDM), ook bekend als Discrete Multi-tone Modulation (DMT), zie http://nl.wikipedia.org/wiki/Orthogonal_frequency_division_modulation

Deze web pagina bevat ook een afbeelding van QAM-16 in grafiek vorm, zie http://nl.wikipedia.org/wiki/Orthogonal_frequency_division_modulation#mediaviewer/Bestand:16QAM_m... Men ziet in deze figuur dat de modulatie sterktes van de draaggolf en zijn 90 graden verschoven partner per symbool waarde evenwichtig en maximaal verspreid over het vlak zijn. Het onderscheid van het draaggolven paar is dus per symboolwaarde zo groot mogelijk en dit maakt het voor de ontvanger gemakkelijker het onderscheid als zodanig juist te detecteren.

Voor een ontvanger op afstand worden het draaggolven paar met dezelfde frequentie gezien als één draaggolf. De detectie van QAM kan daarom niet plaatsvinden met de eenvoudige diode methode. AM diode detectie detecteert slechts de vectoriëel opgetelde amplitude som van het draaggolf paar. De momentele fase ervan wordt niet opgemerkt. Daarom moet QAM gedetecteerd worden met behulp van een referentie trilling, opgewekt in de ontvanger zelf. Alleen uit de vergelijking van de referentie trilling met de ontvangen som draaggolf kan ook de fase daarvan worden afgeleid. Fase en amplitude informatie zijn dan voldoende om de momentane symboolwaarde vast te stellen. De referentie trilling zal daarbij ook synchroon moeten blijven met de zender. Hiertoe wordt door de zender aanvullende informatie uitgezonden.

Al met al is de modulatie techniek toegepast bij digitale uitzending nogal ingewikkeld. Daarbij vraagt Orthogonal Frequency Division Multiplexing de nodige rekenkracht van de digitale processors, zowel bij de zender als de ontvanger. Anderzijds heeft OFDM belangrijke voordelen. Deze voordelen hangen direct samen met de lage modulatie frequentie van de orthogonale draaggolf paren en derhalve van de smalle zijbanden bij deze draaggolven. Dat de zijbanden inderdaad smal zijn laat het voorbeeld zien. De totaal uit te zenden bit snelheid bedraagt 1600 kbit/s. Door 100 draaggolf paren te gebruiken hoeft per draaggolf paar nog maar met 16kbit/s gemoduleerd te worden. Door de omzetting van vier bits in één symbool wordt de modulatie snelheid van het draaggolf paar 4000 symbolen per seconde. De modulatie toestand van een orthogonaal draaggolf paar blijft dus telkens 0,25 milliseconde de dezelfde waarde houden.

In benadering kan dit gezien worden als modulatie met een 4000 Hz signaal. De bandbreedte van het orthogonaal draaggolf paar is dus rond 8000 Hz (AM, twee zijbanden). Gezien de draaggolf frequentie van rond 200 MHz (VHF band II frequenties) is de de bandbreedte slechts 4/100000 van de draaggolf frequentie. Dit is veel smalbandiger dan bijvoorbeeld op FM: 200kHz/100MHz = 0,002 en bij AM op de middengolf: 9kHz/1MHz = 0,009. Vervorming door selectieve fading van zijbanden, zoals dat bij MG ontvangst vaak optreedt, zal dus bij ODFM van veel minder van invloed zijn.

Theorie van DAB III - de digitale zender en ontvanger 1

door Pieter Vos @, 23-08-2014, 13:56 (3552 dagen geleden) @ Pieter Vos

Hierbij de vector afbeelding van de bij QAM-16 gebruikte discrete modulatie waarden (symboolwaarden), zoals deze staat op http://nl.wikipedia.org/wiki/Orthogonal_frequency_division_multiplexing

[image]

Q en I zijn dus de twee draaggolven welke 90 gaden uit fase zijn. Daarom worden in het diagram Q langs de verticale as en I langs de horizontale as afgebeeld. verder staat in de figuur de som vector c aangegeven als de momentane symboolwaarde 0001 bedraagt. De op dat moment uitgezonden netto draaggolf heeft amplitude c en fasehoek alfa. De ontvanger moet dus zowel c als alfa zien te detecteren. Voor andere symboolwaarden zijn er uiteraard andere waardes voor c en alfa.

Met vriendelijke groet, Pieter.

Theorie van DAB III - de digitale zender en ontvanger 1

door ruudtx @, Utrecht, 23-08-2014, 15:36 (3552 dagen geleden) @ Pieter Vos

Je stelt trecht dat voor de ontvangst van de complexe DAB signalen veel rekenkracht nodig is.
Erg fijn voor een portable, vreet batterijen.
(Vergelijk eens voor een AM ontvangertje, wereld van verschil)

Theorie van DAB III - de digitale zender en ontvanger 1

door Pieter Vos @, 23-08-2014, 17:49 (3552 dagen geleden) @ ruudtx

Je stelt trecht dat voor de ontvangst van de complexe DAB signalen veel rekenkracht nodig is.
Erg fijn voor een portable, vreet batterijen.
(Vergelijk eens voor een AM ontvangertje, wereld van verschil)

Hallo Ruud,

Ik heb dat hoge stroomverbruik van DAB radio's al vastgesteld.
Zie mijn stuk over Stroomverbruik een stoorstraling bij de DUAL DAB 2A

Meten van het stroomverbruik was ook een vooraf gesteld doel bij mijn verkenning van de digitale radio. Duidelijk een minpunt t.o.v. AM en FM transistor portables.

Pieter.

Theorie van DAB IV - de digitale zender en ontvanger 2

door Pieter Vos @, 22-08-2014, 18:19 (3553 dagen geleden) @ Pieter Vos

Op Wikipedia worden de voordelen van ODFM als volgt omschreven, zie onderstaand citaat uit http://nl.wikipedia.org/wiki/Orthogonal_frequency_division_multiplexing
„Er zijn veel voordelen aan het gebruik van deze techniek. Zo wordt de hoeveelheid data die op een kanaal verstuurd kan worden veel groter. Het theoretische maximum volgens het bemonsteringstheorema van Nyquist-Shannon wordt dicht benaderd. De distorsie die veroorzaakt wordt door meerweg ontvangst (bijvoorbeeld direct en via een gebouw gereflecteerd) wordt er ook mee beperkt. Bij een niet-OFDM signaal wordt het signaal bij meerweg ontvangst vervormd (met als gevolg bijvoorbeeld de dubbele beelden op een analoge TV). De invloed van meerweg ontvangst hangt af het looptijd verschil tussen de paden, dat op zijn beurt weer af hangt van het weglengte-verschil. Als de bandbreedte van het signaal groot is ten opzichte van de 1/(looptijd verschil) zal er sterke beïnvloeding van het signaal optreden.“

„De essentie waarom dit bij OFDM veel minder gebeurt, is dat elk van de kanalen door de lage modulatiefrequentie en dus bandbreedte de invloed van het weglengte verschil gering is, zelfs als die tientallen kilometers bedraagt. Wel kan de sterkte van de kanalen onderling variëren, maar dat kan door equalizers worden rechtgetrokken, zolang elk kanaal een zekere minimaal signaalniveau heeft. Deze eigenschap maakt het ook mogelijk dat meerdere zenders op dezelfde frequentie kunnen zenden, zoals voor DVB-T ook gebeurt. Wel moeten de zenders exact gelijke frequentie en timing van de modulatie hebben.“

Zoals het citaat aangeeft maakt ODFM het ook mogelijk dat zenders die deze techniek toepassen met dezelfde draaggolf frequenties kunnen werken. Bij analoge AM en FM storen de zenders elkaar in het overlappende bereik gebied als ze dezelfde draaggolf frequentie hebben. Met ODFM daar in tegen ondersteunen de zenders elkaar in het overlapgebied van het zender bereik.

De geciteerde Wikipedia pagina vermeldt verder dat ODFM de basis is voor tal van digitale verbindingen, zowel in draadloos (denk naast digitale radio en TV ook aan Wifi) als via kabels (denk aan ADSL).

De digitale radio ontvanger (samenvattend).

In hoofdlijnen vinden in de digitale radio ontvanger de bewerkingen die de programma maker op het audio signaal heeft toegepast, alsmede de processen in de zender, met omgekeerd resultaat plaats. In het kort:
1. het ontvangen en de-moduleren van tientallen tot honderden QAM gemoduleerde draaggolven opdat er discrete maar nog steeds analoge symbool waarden ontstaan,
2. de stroom van analoge symboolwaarden omvormen tot digitale symbolen en daarna tot bit stromen,
3. zo nodig fout correcties toepassen op deze bit stromen. Fouten ontstaan bijvoorbeeld omdat de ontvangst niet alleen rechtstreeks van de DAB zender binnenkomt maar ook via reflecties (van gebouwen of vliegtuigen) dan wel van andere DAB zenders die ook hetzelfde kanaal uitzenden (overlappingsgebied van DAB zenders),
4. uit de binnenkomende bit stroom die deel data stroom selecteren die betrekking heeft op het door de luisteraar gekozen radio programma,
5. de geselecteerde data deel stroom expanderen, omgekeerd aan de specifieke data compressie door de programma maker of zender er op toegepast,
6. de ge-expandeerde data deelstroom van digitaal naar analoog omzetten,
7. het analoge signaal eventueel versterken en weergeven door luidsprekers of met een hoofdtelefoon.
De DAB ontvanger heeft er dus het nodige werk aan om digitale radio uitzendingen weer luisterbaar te maken. Dit alles vereist een krachtige en snelle elektronica.

Tot hier de belangrijkste theorie van digitale radio.

Een DAB ontvanger in de praktijk

door Pieter Vos @, 22-08-2014, 18:22 (3553 dagen geleden) @ Pieter Vos

Een DAB ontvanger in de praktijk.

Uiteindelijk werd ik zo nieuwsgierig naar digitale radio dat ik een DAB+ radio heb aangeschaft. In dit geval een tuner, dat wil zeggen een apparaat zonder ingebouwde luidspreker, bedoeld om aan te sluiten op een audio versterker c.q. audio installatie. Ook wilde ik in eerste instantie een relatief goedkoop toestelletje testen, immers als dat voor mij goed genoeg werkt waarom dan een duur toestel kopen.

Het door mij aangeschafte toestel is een DUAL DAB 2A DAB+ en FM ontvanger. De leverancier is Conrad, zie: http://www.conrad.nl/nl/dual-dab-radio-dab-2a-dab-fm-394193.html

De voordelen van dit toestelletje zijn:
- klein formaat
- met afstandsbediening
- 20 voorkeuze stations, zowel op DAB+ als op FM.
- handige extra datum en tijdweergave.
- audio uitgang signaal dat krachtig genoeg is om er direct (zonder versterker) een (stereo) hoofdtelefoon duidelijk hoorbaar op te laten klinken.

De nadelen zijn:
- de handleiding is alleen in het Duits.
- de bijgeleverde netvoeding produceert storing op AM.

De ontvangstresultaten.
De ontvangstresultaten van DAB en FM hangen natuurlijk af van de opstelling van de ontvanger, de nabijheid en sterkte van de zender en atmosferische condities. Ik geef hier de ontvangst resultaten bij opstelling van mijn ontvanger in de woonkamer op de begane grond.

DAB+ ontvangst: prima.
In overeenstemming met http://radio-tv-nederland.nl/dab/dab-overzicht.html laat de ontvanger na de zenderscan programma’s zien uitgezonden in de multiplexen 11C (220,352 MHz) en 12C (227,360 MHz). De ontvangst is krachtig en bijna altijd foutloos. Dit is geen wonder want in mijn woonplaats Lelystad staat ook een DAB+ zender.

FM ontvangst: deze hangt sterk af van de afstand tot de zender.
De DUAL DAB 2A ontvangt FM programma’s, die vanuit de zender in Lelystad worden uitgezonden, prima. Dit betreft onder meer Omroep Flevoland, Radio Lelystad en diverse landelijke commerciële zenders zoals Radio10.

Maar van op afstand gelegen FM zenders is de ontvangst matig tot slecht. Dit geldt in mijn geval voor de landelijke programma’s van de publieke omroep. Deze programma’s kan ik in Lelystad via drie zender locaties ontvangen: Smilde, Lopik en Wieringermeer. Maar voor alle drie zenders is Lelystad een locatie op afstand. De zender Wieringermeer staat weliswaar het dichtste bij Lelystad. De zendmast aldaar is echter minder hoog en dit maakt het bereik van de zender dus weer kleiner. Zodoende heb ik (al jaren) een zwakke ontvangst van de landelijke publieke omroep FM programma’s.

Op de begane grond in mijn woonkamer is de ontvangst van NPO FM zenders zelfs zodanig slecht dat ik er alleen in mono naar kan luisteren. Op mijn vliering is de ontvangst wel beter maar ook dan gaat stereo ontvangst vaak gepaard met een sterke ruis. De DUAL DAB 2A ontvanger in FM stand doet het daarbij niet beter dan mijn „ouderwetse“ analoge FM ontvangers. Maar nu met DAB+ heb ik ten opzichte van FM een duidelijk verbeterde ontvangst van de NPO programma’s. Ook in mijn woonkamer kan ik via DAB deze programma’s prima in stereo beluisteren en bovendien nagenoeg ruisvrij.

De geluidsweergave.
Bij de behandeling van DAB en data compressie heb ik al geschreven dat het voor mij niet echt belangrijk is dat via de radio de hoogst mogelijke kwaliteit audio te horen is. Het geluid dat de DUAL DAB2A in DAB stand produceert is voor mij van voldoende niveau, het is te omschrijven als minimaal gelijkwaardig met het af spelen van MP3 160 kbit/s. (Ik heb op mijn PC nagenoeg geen AAC audio bestanden, vandaar dat ik vergelijk met de weergave van MP3 bestanden). Daarnaast blijkt de DUAL DAB2A aan de audio uitgang een dusdanig sterk signaal af te geven dat deze met een laag impedantie (8-16 ohm) hoofd telefoon rechtstreeks goed hoorbaar beluisterd kan worden, dus zonder extra versterker.

Het ontvanger geheugen.
Het geheugen van de DUAL DAB2A bewaart de gegevens van ingescande DAB en FM zenders alsmede alle voorkeur toets instellingen. Gelukkig is dat ook het geval wanneer het apparaat volledig stroomloos gemaakt wordt. Dat wil zeggen als de gelijkstroom plug van de net adapter uit de radio gehaald wordt het geheugen niet gewist. Was dit niet het geval dan had ik de radio zeker retour verkoper gestuurd. Ik wil apparatuur kunnen verplaatsen, bijvoorbeeld van woonkamer naar slaapkamer en terug, zonder dat bij opnieuw inschakelen allerlei gegevens opnieuw moeten worden ingevoerd. Ook wil ik apparatuur altijd volledig kunnen uitschakelen, niet slechts op een ‚standby’, wederom zonder dat bij opnieuw inschakelen allerlei gegevens opnieuw moeten worden ingevoerd. (Overigens: na geheel uitgeschakeld te zijn geweest moeten computers veel gegevens opnieuw inladen in hun werkgeheugen alvorens ze klaar voor gebruik zijn. Het is maar goed dat computers dat vooral uit zichzelf doen en de gebruiker meestal slechts een login naam en wachtwoord hoeft in te voeren).

Een DAB ontvanger in de praktijk

door ruudtx @, Utrecht, 23-08-2014, 15:43 (3552 dagen geleden) @ Pieter Vos

Tja Pieter, dat is Lelystad met slechte FM ontvangst.
Probeer nu eens een DAB ontvanger te verkopen in Utrecht waar alle FM en AM zenders zo hard te ontvangen zijn dat je nauwelijks een radio nodig hebt.
Zelfs Radio 4 al rondrijdend op autoradio is helemaal storingsvrij

Een DAB ontvanger in de praktijk

door Pieter Vos @, 23-08-2014, 17:59 (3552 dagen geleden) @ ruudtx

Tja Pieter, dat is Lelystad met slechte FM ontvangst.
Probeer nu eens een DAB ontvanger te verkopen in Utrecht waar alle FM en AM zenders zo hard te ontvangen zijn dat je nauwelijks een radio nodig hebt.
Zelfs Radio 4 al rondrijdend op autoradio is helemaal storingsvrij

Hallo Ruud,

Ik woon nu eenmaal te Lelystad met dus de pech van slechte landelijke publieke omroep ontvangst op FM.

Als ik dichtbij een FM mast zoals te Smilde of Lopik had gewoond....

Als via de zendmast in Lelystad naast lokale en commerciële radio programma's ook de publieke programma's werden uitgezonden....Naar mijn idee had dat best gekund.

Het is niet anders.

Pieter.

Programma aanbod: DAB-FM-AM-Internet

door Pieter Vos @, 22-08-2014, 18:23 (3553 dagen geleden) @ Pieter Vos

Programma aanbod: DAB-FM-AM-Internet

Wat de DAB radio kan ontvangen aan programma’s.
Ten opzichte van FM zijn er met DAB meer programma’s te beluisteren. Zie hiertoe ook de lijst op http://radio-tv-nederland.nl/dab/dab-overzicht.html Maar omdat DAB net als FM ook van VHF frequenties gebruik maakt is er alleen ontvangst van programma’s binnen de horizon van de zend antenne. Alleen als men in een grensstreek woont zal men ook de ontvangst van buitenlandse DAB programma’s kunnen verwachten. Een DAB ontvanger is duidelijk een regionale ontvanger, dat wil zeggen alleen geschikt voor de ontvangst van in de nabije omtrek opgestelde zenders. De maximale afstand tot de zender zal ca. 100 km zijn, afhankelijk van de hoogte van de zendmast, net als bij FM. Voor wereldontvangst blijft men aangewezen op AM radio (met naast lange en midden golf ook de korte golf) dan wel op internet radio.

Aard en kwaliteit van programma’s bij DAB.
Jammer vind ik dat op DAB (net als op FM) het grootste deel van het programma aanbod bestaat uit hedendaagse pop muziek. Meer van hetzelfde is geen werkelijke verbetering. Vooral commerciële programma’s, daar zijn er veel te veel van. In de tijd van de zeezenders zoals destijds Veronica, werd mij al duidelijk dat commerciële radio er niet alleen is om de luisteraars te plezieren maar vooral ook om de luisteraars veel reclame te laten aanhoren. De inkomsten uit de reclame, die zijn voor de commerciële radio het werkelijke belang.

Het heeft natuurlijk met mijn leeftijd te maken. Men is vooral op jonge leeftijd bereid om allerlei nieuwe dingen te proeven. Bij het ouder worden houdt men zaken vaak voor: „Ik heb dat al eens ervaren, ik hoef het niet nog eens“. Zo gaat het mij ook inzake pop muziek. Ook aangaande de pop muziek uit mijn eigen jeugd ben ik kritisch: een deel daarvan vind ik ronduit inhoudsloze, stompzinnige muzak. Met meer levenservaring gaat men steeds meer kiezen voor dat wat het leven echt inhoudelijk doet verrijken. Dit is conform de natuurwet: de aard van het leven is om vooruit te gaan.

Ik ben wel blij met op digitale radio naast NPO Radio 4 de zender Classic FM. Nog een extra klassieke muziek programma is wat mij betreft zeer welkom. Het programma NPO top 2000 is ook aardig. Maar een echt jaren 1955 - 1975 non stop ‚evergreens’ pop muziek programma zou er ook moeten komen. Radio 5 nostalgia kan mij niet echt meer bekoren vanwege de vele onnozele interviews, kneuterige spelletjes en ander geleuter.

Veel luister ik naar NPO Radio 4 en naar NPO radio 1 en die kan ik dus nu ook met DAB goed beluisteren. Daarnaast blijf ik ook naar AM zenders luisteren, met name naar Engelse en Duitse publieke omroep zenders. Andere talen kan ik niet verstaan. Het aardige aan AM is dat het de nationale grenzen overschrijdt. FM en DAB blijven lokale, regionale of hoogstens landelijke radio media.

DAB in vergelijking met internet radio.
In aantal en diversiteit van programma’s biedt internet radio nog altijd veel meer keuze dan DAB radio ooit zal kunnen brengen. Aan de andere kant vind ik het bezwaarlijk de computer veel uren te laten maken alleen voor internet radio. Ook als ik kort even bijvoorbeeld het nieuws wil beluisteren vind ik het bezwaarlijk daarvoor de computer te moeten opstarten. Een radio (DAB, FM of AM) is dan veel handiger.

Op de website van Conrad zie ik dat internet radio’s niet eens zoveel duurder zijn dan DAB+ radio’s, vanaf ongeveer 80 euro. Een internet radio aanschaffen is dus het overwegen waard. Maar zolang kan ook een oude computer met Linux als internet radio dienst blijven doen en daarbij nog veel meer bieden zoals streaming televisie en you-tube.

Programma aanbod: DAB-FM-AM-Internet

door ruudtx @, Utrecht, 23-08-2014, 15:48 (3552 dagen geleden) @ Pieter Vos

Eens met het verhaal, met de aantekening dat de Regionale Omroepen en de kleinere FM omroepen en de comm MG zenders nog niet op DAB zitten, alsmede de lokale OLON omroepen.

Ik denk dat internetradio op termijn toch veel meer mogelijkheden biedt, betere kwaliteit en veel meer zenders uit alle hoeken van de wereld.

Stroomverbruik een stoorstraling bij de DUAL DAB 2A

door Pieter Vos @, 22-08-2014, 18:24 (3553 dagen geleden) @ Pieter Vos

Stroomverbruik een stoorstraling bij de DUAL DAB 2A.
Aan de DUAL DAB 2A DAB+ en FM ontvanger en de bijgeleverde net adapter heb ik een aantal metingen verricht zoals van het stroomverbruik en de stoorstraling.

Voedingsspanning voor de DUAL DAB2A ontvanger.
Met een analoge, gestabiliseerde en instelbare gelijkspanning voeding heb ik gemeten dat de DUAL DAB 2A DAB+ en FM ontvanger prima werkt met een voedingsspanning vanaf 5,0 tot 6,3 volt. Een hogere voedingsspanning heb ik niet toegevoerd vanwege het dan mogelijk defect raken van de radio. Bij een lagere voedingsspanning dan 5,0 volt begint de lichtsterkte van het display in snel tempo te verminderen. Dat de DAB ontvanger ook werkt op 5 volt maakt het mogelijk deze eventueel te voeden uit een USB poort.

Stroomopname van de DUAL DAB2A ontvanger.
Bij een voedingsspanning van 6,0 volt heb ik de volgende stroomopnames van de DUAL DAB 2A DAB+ en FM ontvanger gemeten:
- lichtsterkte van het display in stand hoog: DAB+ stand:125mA, FM stand: 140 mA.
- lichtsterkte van het display in stand midden: DAB+ stand:120mA, FM stand: 136 mA.
- lichtsterkte van het display in stand laag: DAB+ stand:115mA, FM stand: 132 mA.
- ontvanger in „standby“ (lichtsterkte van display in stand laag): 34 mA.

Het valt op dat het energieverbruik bij FM ontvangst hoger is dan bij DAB+. Bovendien is het energie verbruik van de DUAL DAB2A in vergelijking met een „ouderwetse“ FM transistor portable radio flink hoger: een ouderwetse FM portable radio gebruikt (bij zacht spelen) typisch 20 tot 30 mA, minder dus dan de standby stroom van de DUAL DAB2A. De DUAL DAB2A kan dus ook op batterijen spelen maar die zullen wel snel leeg zijn. Blijkbaar is de situatie bij andere DAB radio’s dezelfde want op verkoop websites zie ik nogal wat DAB radio’s met standaard het gebruik van oplaadbare batterijen.

Juist omdat het stroom verbruik slechts weinig toeneemt met de lichtsterkte van het display is het aannemelijk dat de digitale elektronica in de DUAL DAB2A verantwoordelijk is voor het grootste aandeel van het energieverbruik. Ook bij FM ontvangst is de digitale elektronica aan het werk: ten behoeve van de PLL afstemming en het decoderen en weergeven van de RDS informatie. In een „ouderwetse“ FM portable radio ontbreekt deze digitale elektronica, dat is de reden waarom een klassieke FM portable radio zo veel minder energie verbruikt.

De bijgeleverde net adapter.
Bij de DUAL DAB2A is een kleine schakelende net adapter geleverd. Spanning en stroom meting aan deze adapter leveren het volgende resultaten:
6,18 volt bij 0mA (=onbelast),
5,94 volt bij 100mA,
6,00 volt bij 200mA,
6,00 volt bij 400mA,
6,04 volt bij 600mA.
Wat betreft het leveren van een gestabiliseerde spanning werkt de net adapter prima.

Maar als het op verspreiden van elektromagnetische straling aankomt blijkt de net adapter een duidelijke stoorbron op AM. Zowel op midden- als op lange golf is er storing aanwezig als de net adapter in werking is, zelfs als de betreffende AM ontvanger op ruime afstand (meer dan 5 meter) van de net adapter geplaatst is. Men kan zeggen: wat maakt dat uit als men luistert naar DAB+ of FM. Het gaat echter om het beginsel: een elektrisch apparaat moet zodanig zijn ontworpen dat het zo weinig mogelijk storing produceert. Helaas voldoen veel van de vooral goedkope net adapters hier niet aan.

De DUAL DAB2A (aangesloten op een analoge gestabiliseerde voeding) produceert zelf nauwelijks storing, deze storing hoort men alleen als de AM ontvanger binnen 30 cm van de DAB ontvanger geplaatst is. Gelukkig is het niet moeilijk een kleine, analoge gestabiliseerde netvoeding te bouwen.. Gezien de stroomopname metingen aan de DUAL DAB2A is een voeding voor 200mA voldoende.

Zelf had ik nog een 9 Volt 200mA niet gestabiliseerde gelijkspanning leverende analoge net adapter liggen. Hierbij heb ik een spanning stabilisatie schakeling met een LM371 gebouwd. De uiteindelijke gestabiliseerde spanning heb ik ingesteld op 5,15 volt. Het lijkt mij voor de levensduur van het display op de DAB radio gunstiger een spanning wat lager dan 6 volt te gebruiken. De DUAL DAB2 werkt prima op deze net voeding met analoge spanning stabilisator. Men kan natuurlijk ook een 7805 of een 7806 spanning stabilisator IC gebruiken. Daarvan zijn echter de uitgangsspanningen niet instelbaar zo als wel bij de LM317 regulator

DAB, de historische radio hobby en afsluiting.

door Pieter Vos @, 22-08-2014, 18:25 (3553 dagen geleden) @ Pieter Vos

DAB, de historische radio hobby en afsluiting.

Als liefhebber van historische buizen radio’s wil ik de DAB+ ontvanger uiteraard ook gebruiken als audio bron voor mijn mini AM zendertje. Vanwege de storing is in dit geval de schakelende net adapter bij de DAB radio geleverd onbruikbaar. De ontvangst op de AM buizenradio gaat dan gepaard met een sterke bromtoon. Maar als de DAB radio met een analoge adapter wordt gevoed dan gaat het heruitzenden op AM van via DAB ontvangen programma’s uitstekend, de storende brom is geheel verdwenen. Uiteraard heb ik mijn mini middengolf zendertje voorzien van een ontstoorde analoge voeding.

Op deze manier heb ik op de AM buizen radio de weergave van Radio 5 vergeleken: 1. rechtstreeks op 747 kHz ontvangen of 2. via de DAB radio ontvangen en heruitgezonden met het mini MG zendertje. Ik kan niet anders zeggen: ik vind Radio 5 via de heruitzending met mijn mini MG zendertje een stuk beter klinken dan via de Flevolandse 747 kHz zender. De Flevolandse 747 kHz zender „dreunt er in“ om zo te zeggen. Mijn mini AM zendertje zonder audio dynamiek compressie klinkt veel natuurlijker.

Voor het laten spelen van buizenradio’s met FM kan men natuurlijk ook de DAB radio gebruiken als signaal bron voor een mini FM zendertje. Ook dit heb ik uitgeprobeerd: een prima ontvangst, ook in stereo, mits het mini FM zendertje op korte afstand van de weergevende (stereo) FM radio geplaatst is.

FM stereo mini zendertjes zijn volop te koop. Ze zijn origineel bedoeld om MP3spelers ook op auto radio’s te laten klinken. Maar deze zendertjes zijn dus ook nuttig voor het laten spelen van historische buizen FM radio’s met muziek uit eigen bronnen. Zo zal men ook na 2023, het jaar waarin men van plan is de FM zenders in Nederland voorgoed uit te schakelen, de historische FM radio nog kunnen laten klinken.

Al met al vind ik de aanschaf van een DAB+ ontvanger een aanwinst. In de eerste plaats heb ik, dankzij de aanwezigheid van een DAB zender op minder dan 10 kilometer van mijn woning een prima ontvangst kwaliteit, ook van alle publieke omroep programma’s. Ten tweede biedt DAB ten opzichte van FM een aantal extra programma’s. Maar ik vind het extra programma aanbod bij DAB in aantal, niveau en diversiteit te gering dat ik er een duur toestel voor wil aanschaffen. In dat opzicht vind ik geld beter besteed aan bijvoorbeeld de super audio CD. Tenslotte heeft de DAB+ radio voor de hobby met historische radio’s een welkome functie als signaalbron voor de mini zendertjes op MG en FM ten behoeve van het laten spelen van deze radio’s.

Tenslotte nog iets OFF TOPIC: Waarom heb ik deze forum bijdrage „Wij DAB DAB DAB“ genoemd?

DAB doet mij altijd denken aan lang geleden toen ik bij de padvinderij zat, d.w.z de afdeling voor jongens van basis school leeftijd. Die afdeling is ingericht naar het verhaal Mowgli in het jungleboek van Rudyard Kipling, zie http://nl.wikipedia.org/wiki/Het_jungleboek en http://nl.wikipedia.org/wiki/Welpen_(scouting)

De groep jonge padvinders heet een horde, de kinderen in de groep zijn welpen en de hoofd leider heet 'Akela'. En dan was er nog dat akelige uniform: groen shirt, korte broek en dat typische welpen petje. Ik vond dat uniform echt niet leuk destijds.

Het ritueel was toen als volgt: de akela roept: DJB! DJB! DJB! DJB betekent „doe je best“. De welpen worden dan geacht te antwoorden met „wij DOB! DOB! DOB!“ Wij DOB betekent „wij doen ons best“. Zo ging dat destijds bij de scouting, het zogenaamde „yellen" dat ik - nog zelf kind - eigenlijk toen al een achterlijke bezigheid vond.

Gelukkig is de scouting naderhand gemoderniseerd. In 1985 en 1986 ben ik zelf bij de leiding van een groep „verkenners“ (leeftijdscategorie 12-16 jaar) geweest. Het uniform was beperkt tot het kaki overhemd en een das in de kleur van de groep. De broek was naar eigen keuze. Ook het „yellen“ was zo goed als afgeschaft. Vooral de positief gerichte binnen- en speciaal ook de buiten activiteiten, welke bij de scouting plaatsvinden, waardeer ik als heel waardevol bij het opgroeien van kinderen en jongeren.

Dus omdat DAB veel op DOB lijkt..... nu met kritische kanttekeningen ook: „Wij DAB DAB DAB“.

Met vriendelijke groet, Pieter

DAB, de historische radio hobby en afsluiting.

door snameroc @, Etten Leur, 22-08-2014, 21:36 (3553 dagen geleden) @ Pieter Vos

leuke leerzame bijdrage.

Johan

DAB, de historische radio hobby en afsluiting.

door Maurice ⌂ @, Dordrecht, 22-08-2014, 21:45 (3553 dagen geleden) @ Pieter Vos

Pieter,

je hebt er werk van gemaakt.
Even eerst dit- wat in de wereld nog altijd een probleem blijkt.
Voetballers lopen ook in rare hempjes en broekjes - scheids in zwart apepakje.
En zool met zwart armbandje.
Genoemd een uniform - Uniformiteit.
Hoezo
Is herkenbaar van grote afstand wie wie is en wat de functie is.
Simpel zat.

Daarnaast voorkomt het onderscheid in afstamming - geld of geen geld.
Kinderen worden niet getergd door wel of geen Topmerken kleding - of afdankertjes
en worden daar niet op afgerekend tijdens het spel.

Dan als er meer lopen, ziet bv een ouder wie de leidinging heeft - wie ze aan moeten spreken.
Welke kinderen in welke groepjes thuis hoort door de kleurcombi linten
En zo nog een hele riedel.
Zeker als er 100 rond lopen.
Kortom practisch -zinnig

Net terug van kampje met 4000 jeugd - super leuk, geen gevecht of ellende.
Geen gezuip, Geen Ibiza taferelen of ander hersenloos jeugd gedoe zoals gepleegd wordt op TV RTL-kanalen te worden vertoond als ware dat "DE JEUGD" Zich zo gedraagt in algemeen.
Leerzaam, Zelfredzaamheid, eigen grenzen kennen en verantwoording ontdekken.
Beter dan dat voetbal waar haat en nijd, elkaar onderuitschoppend de boven toon voert.Laat staan het klote geld bij die clubs -stel boeven.
Zaterdag middag :
voetbal jeugd-Schelden tierende ouders-schopende/vechtende kinderen
Hockey jeugd - als ze maar winnen/prestatie anders lig je er uit als kind - sfeer is al stukken beter
o.a. scouting & als overige ander buitenspel aanbod - gezellig, lachende kinderen die wat leren.

DAB
De compressie technieken zijn gecompliceerder en niet 1:1 te vertalen.
Naast sampling worden diverse methodieken gebruikt om vervolgens de informatie verder te verkleinen.
Lees bv eens hoe de compressie bij CD verder wordt toegepast en komt veel rekenwerk bij kijken.
Ook bij DVD waar bv simpel gezegd een groen vlak met 1 bewegend object
enkel de verandering vervolgens wordt opgeslagen.
Vandaar bij snel bewegende beelden je soms wat raars ziet.

Zoek naar compressie methoden of basics.
Lees bv eens
http://www.soundonsound.com/sos/apr12/articles/lost-in-translation.htm

Als je bv kijkt hoe afgelopen decenia de data-modem - PC verbindingen in snelheid zijn toegenomen over 2 draadjes, waarbij diverse methoden worden gebruikt. van 1200baud naar 56,k tot aan enkele Mega.

Benieuwd naar bv de ontvangst betrouwbaarheid bv op de weg.
Zal ook met opslaan in geheugens te maken hebben net als CD spelers in auto's
die ook eerst opslaan en dan afspelen, maar toch.

Dat DAB geluidstechnisch een ramp is - ach men draait toch eeuwig de zelfde plaatjes over alle zenders.
Nieuws afgeraffeld en eenzijdig zelfde en uit herhaling tot in den treuren.
Vervolgens Reclame 60% van uur de boven toon voert.
Zowel reclame producten als reclame volgende eigen programma of die week daarop.
Waarbij inhoudelijk feitelijk er weinig over blijft.


Wel moeite met feit dat ik verwacht dat de stap naar betaald luisteren, net als TV met al die kaarten en geklooi natuurlijk evident wordt.
Let op
De volgende stap is afrekenen voor die onzin in de ether.
Tv was FL 13,00 per maand - heden loopt dat over de € 50,00
meer zenders-feitelijk kijk je er maar 4-6
overige is zooi.

Milieu technisch gezien een regelrechte ramp.
ALLES wat ouder is dan 2014 kan de hoop op- waardeloos na 2023 dus.
Als niet weer net als DAB en DAB+ , de oude DAB ook de hoop op kan.
Ipv simpel een software update of zo.

Is totale verspilling van grondstoffen.

Daarnaast - vele jongeren hebben/luisteren al helemaal niet meer naar radio.
Zitten op Internet Radio en streamers via hun phones.
Dus reeds al TOTAAL achterhaald dat DAB. Verspilling van tijd en geld.
FM analoog - is goed zat en dekt de lading ruim voldoende.

DAB, de historische radio hobby en afsluiting.

door ruudtx @, Utrecht, 23-08-2014, 16:01 (3552 dagen geleden) @ Maurice

Dus reeds al TOTAAL achterhaald dat DAB. Verspilling van tijd en geld.
FM analoog - is goed zat en dekt de lading ruim voldoende

Tja, is wel waar (en zuur als je zoals ik VERPLICHT bent in DAB te investeren)
FM kan overigens efficienter, zoals indertijd met de Zero Base opeartie is bewezen. En totale europese FM zero base zal FM radio eenvoudiger en beter, meer zenders, maken. Ipv onhandige en verspillende netwerken kan je voor een groter gebied op 1 frequentie zenden met een zgn 2000 foot mast, ca 600 meter hoog. Gebeurt al in de VS. Vergt uiteraard compleet nieuwe internationale coordinatie.

(Zelfs AM kan beter bruikbaar worden gemaakt, door bvb 18 kHz bandbredte toe te staan, zeker voor gesproken woord zenders is er dan nog gewoon (commercieel) emplooi voor MG)

DAB, de historische radio hobby en afsluiting.

door Maurice ⌂ @, Dordrecht, 24-08-2014, 08:41 (3551 dagen geleden) @ ruudtx

Ruud,

Je moet eens gaan graven in stukken en eens achterhalen wie nu eigenlijk dit verhaal aan het doordrammen is.
Kijk eens waar je uit komt.

Er MOET een klein clubje zijn die aan het lobbyen is.
Bv wie geeft opdracht tot.
Wat zijn de motieven en financieel gewin.
Anders gaat het niet.
Politiek zitten enkel maar wat volgers met een totaal bekrompen kijk op de echte wereld.
Vreemd dat er een club is die in dienst is van de grote menigte.
Vervolgens gaan ze links af waar de grote menigte rechtsaf wil.

Heb dat bv eens op gemeentelijk niveau gedaan, flink door gegraven en kwam uiteindelijk op een "schuldige" uit.
Op de man af gevraagd en bleek dus een of ander smerig spelletje te zijn.
Vond hij niet leuk dat ik daar achter was gekomen.
Kortom, neer gesabeld in een commissie vergadering-leuk.

Maar goed,
Leed is al geschied in deze DAB affaire.
Investeringen te hoog geweest en zijn er grote verliezen anders.
Alleen nog met grote argumenten om te krijgen.

Misschien met het rekensommetje oude apparaten afvoeren, maar tja die paar miljoen toestellen, in auto's , werkplaatsen, kantoren, boven in hijskranen, caravans, tuinhuisjes, jachten, schepen, zolders, kelders, schuurtjes......

Tel ze nu thuis eens - en dan MINUS je verzameling natuurlijk:-P
Kunnen zo de prullen bak in.

Voordeel, de verkopen gaan goed natuurlijk - dat is gegarandeerde afzet.
Moet ik ook zo iets verzinnen om mijn inkomsten uit verkopen in 1 klap om hoog te krijgen.

DAB, de historische radio hobby en afsluiting.

door ruudtx @, Utrecht, 24-08-2014, 16:31 (3551 dagen geleden) @ Maurice

beste Maurice,
Ik begrijp je verhaal en je motivatie.

Het is niet eenvoudig na te gaan wie er nou profijtvan heeft, van DAB.
Als we de geschiedenis volgen dan zien we dat DAB eigenlijk Eureka (getal) is, dat ontwikkeld is door (EBU?) en voor landelijke publieke omroepen. Het is ook een typisch Europees verhaal, in de VS is multiplex radio vloeken in de kerk, alles is daar commercieel, dus gaat het om belangen van de bestaande bedrijven die niet op nieuwe concurrenten zitten te wachten.
Hier in Europa is de PO dominant, die al haar hele leven een strijd voert tegen de commercielen, boycot Luxemburg, boycot Veronica, zeezenders om zeep helpen zonder alternatief op land (volgende week precies 40 jaar geleden) en ook nu zien we dat de PO zich vooral bezig houdt de commercielen te beconcureren.
DAB is perfect voor PO, want veel kanelen nu van grens tot grens, storingsvrij, en de mogelijkheid voor veel meer dan de 5 huidige programma's via de ether te verspreiden. Nu worden er al via DAB meer dan 5 gezonden, volgens mij in strijd met de wet, het antal PO zenders in de ether wordt vastgesteld door minsiter en goedgekeurd door 2e Kamer, hier is nooit toestemming voor gegeven.
De NPO kan net zoveel zenders in de lucht brengen via DAB als de commercielen, ze hebben dezelfde ruimte, 1 multiplex, met ca max 18-20 programa's. Dat betekent dat elk format gebracht kan worden op hetzelfde level als de CO, en de commercielen nog beter beconcurreerd kunnen worden. Vergelijk Radio 2 met Q-music, Radio 2 neemt zelfs dezelfde dj's over, het muziekformat is flink gekopieerd.
Nu met FM heeft PO 4 zenders, landelijk comm heben in totaal 9, waarvan vele niet het hele land bereieken (Limburg).
Naturlijk gaan de commercielen er ook op vooruit met 18 ipv 9 programma's, maar daarmee bedrijven ze vooral kannibalisme. Daarom zijn de extra comm progr op DAB vaak niet interessant voor een groot publiek (Bulgaarse radio).

De commercielen doen mee met DAB omdat dat voorwaarde was voor verlenging van de FM/AM frequenties. De grote FM zenders gaan er daarmee op vooruit, omdat de kosten voor DAB beperkt zijn, bovendien betalen ze miljoenen per jaar minder voor hun frequenties, dus win situatie.
Alleen de kleine zendertjes zijn de lul, zoals gebruikelijk, zij hebben flinke kosten aan DAB in een economisch slechte tijd voor hun frequenties van beperkte waarde, vooral op AM. Daar is de koppeling AM DAB belachelijk, maar het minsiterie weet nauwelijks het verschil tussen AM en FM, dus ga maar na.

De adverteerders zitten helemaal niet te wachten op zoveel zenders, want dan moeten ze voor bereik meer zenders tegen hogeer kosten inschakelen.
De retail markt voor radioos vindt het ook niks. Het gaat daar niet goed, dus risico's met nieuwe producten is niet fijn. Met TV (flatscreen) en gadgets als mobiele telefoons en tablets etc is meer te verdienen.

Kortom het is mij niet duidelijk wie hier profiteert. Wel valt op het fanatisme, bijna geloof, waarmee het minsiterie van EZ met DAB bezig is.

Wat iedereen vergeet is dat er lange tijd dubbel, analoog en digitaal moet worden gezonden, want de omloopsnelheid van nieuwe radios is heel laag. Het slechte geheugen verhindert te bedenken dat het meer dan 20 jaar duurde voordat FM de AM verving, en dan nog niet helemaal. De PO heeft hier ook lange tijd op FM en AM gezonden, en toen Hil 3 van de AM af ging werd er nog geprotesteerd, en bleef het langer aan.

Dus zeg het maar.

DAB, de historische radio hobby en afsluiting.

door Maurice ⌂ @, Dordrecht, 24-08-2014, 23:05 (3551 dagen geleden) @ ruudtx

Ruud,je verhaal verheldert een hoop, thanks.

Typisch dat men dan in tv land er over denkt om terug te gaan naar 2,
daar ze zelf door beperking op te leggen de boel omzeep hebben geholpen

Bedoel die treurige ellende van zielige verhalen, zogenaamde non-profit uitzendingen.
Niveau gedaald tot diepte punt.
Enige nog wat nieuws wat te pruimen is en een enkel spaarzaam aardig programma.
Duidelijk dat geen ziel dat standaard aan zet.

Is men dus in radio land nog aan het wedijveren.

Al eens eerder had ik aangegeven het grote aanbod niet te snappen, reclamegelden die afneemt omdat er maar X-tal luisteraars zijn.
Die nemen niet toe in die mate dat 10-voudig aantal zenders ook meer inkomsten genereren.
Gevolg inhoudelijk per uur moet dus meer reclame,simpel zat.
Daar reclame toch al wereldwijd de boventoon voert en daarin gegeseld worden.

En inderdaad de kleine krijgen geen kans, waar de grotere ook klein begonnen zijn.

Laatst een video-tape van Discovery 15-20 jaar terug...wat een zaligheid en rust.
1 de snelheid van opname, de rust daarin
2 de mate van reclame en oeverloze herhalingen - is er niet -bestond niet.
men dacht toen nog dat inhoud belangrijker was.
EN kon toen ook financieel.

Blijft over de macht van de weldenkende luisteraar/kijker.

KPN belde laatst... een enquête.
Enfin ik opperde - wil niet nog meer zenderpakketen.
En tevens zo bedacht dat de 5 die ik wél wil zien precies verdeeld over de pakketten!
DUS mijn idee, ik betaal voor 15 zenders en IK bepaal welke niet jullie.
De rest kan me gestolen worden.

DAB, de historische radio hobby en afsluiting.

door Ed van der Weele † @, Zeist, 24-08-2014, 23:37 (3551 dagen geleden) @ Maurice

Blijft over de macht van de weldenkende luisteraar/kijker.

Blijkbaar is de gemiddelde luisteraar en kijker niet zo kritisch.
Al die commerciële omroepen moeten worden betaald uit de reclameopbrengst. Bedrijven gaan geen reclametijd kopen op een zender die niet wordt bekeken, dus moeten er volgens het kijk- en luisteronderzoek dat voortdurend wordt gedaan een behoorlijk aantal kijkers en luisteraars zijn.

Ik verbaas me er al jaren over dat er in een klein land als Nederland ruimte is voor een stuk of 12 commerciële tv-zenders. Maar die trekken kennelijk toch voldoende kijkers om die zenders te laten voortbestaan.
Gelukkig mislukt er ook wel eens zo'n zender, denk aan Talpa en nog een paar andere.

Alle ellende die we over ons krijgen uitgestort is dus niet de schuld van die commerciële zenders, maar voornamelijk van het publiek dat ze trekken.

Dat providers zoals KPN, Canal Digitaal, Ziggo en UPC winst willen maken door een paar aantrekkelijke zenders in een pakket rommel te verstoppen is niet meer dan logisch. De 'rommelzenders' zouden ze anders niet verkopen.
Ik heb alleen belangstelling voor de Nederlandse en Belgische publieke omroepen, maar al die commerciële zenders - waar ik nooit naar kijk - moet ik erbij nemen.
Bij een abonnement op een krant is het niet anders. Tientallen pagina's over voetballen gaan ongelezen direct bij het oud papier, maar ik betaal er wel voor.

DAB, de historische radio hobby en afsluiting.

door Ed van der Weele † @, Zeist, 23-08-2014, 06:23 (3553 dagen geleden) @ Pieter Vos

Een goed doortimmerd en uitgebreid verhaal. Erg informatief. Bedankt voor schrijven ervan :)

Zelf was ik ook nieuwsgierig naar wat ik van DAB zou kunnen verwachten en twijfelde of ik zo'n ontvanger zou aanschaffen of niet.
Na het lezen van je verslag is alle twijfel bij mij weggenomen, ik kan me de moeite van de aankoop besparen want het voegt niets toe aan wat ik nu al kan ontvangen via FM en de satellietontvanger.

En 2023 is nog zo ver weg. Tegen die tijd weet ik misschien niet eens meer wat een radio is (-:

DAB, de historische radio hobby en afsluiting.

door Paul van der Mast @, Ulvenhout, 23-08-2014, 08:08 (3552 dagen geleden) @ Pieter Vos

Prima verhaal, Pieter! Bedankt voor al je moeite; ik heb er veel van geleerd.

Groeten,

Paul van der Mast

DAB, de historische radio hobby en afsluiting.

door ruudtx @, Utrecht, 23-08-2014, 15:54 (3552 dagen geleden) @ Pieter Vos

De Flevolandse 747 kHz zender „dreunt er in“ om zo te zeggen

Dat ligt volledig aan een in mijn oren, onjuiste afstelling van de processing.
(Ben je in de buurt van Utrecht, toch even 1584 proberen en je hoort het verschil)

DAB: Dead and Burried?

DAB, de historische radio hobby en afsluiting.

door Pieter Vos @, 23-08-2014, 18:37 (3552 dagen geleden) @ ruudtx

De Flevolandse 747 kHz zender „dreunt er in“ om zo te zeggen

Dat ligt volledig aan een in mijn oren, onjuiste afstelling van de processing.
(Ben je in de buurt van Utrecht, toch even 1584 proberen en je hoort het verschil)

DAB: Dead and Burried?

Hallo Ruud

Ik kom nog maar heel weinig in de buurt van Utrecht. Een aantal jaren geleden wel vaker en met een radio in de auto. Jou zender vond ik best goed klinken. In Lelystad kan ik Radio Paradijs maar heel zwak ontvangen. De ontvangst is wel iets beter dan eerst dankzij het verdwenen zijn van de Duitse (DRM!) zender op 1593 kHz.

Pieter.

Wij DAB DAB DAB.....reactie door de auteur

door Pieter Vos @, 23-08-2014, 14:40 (3552 dagen geleden) @ Pieter Vos

Tot zover dank voor de positieve reacties op mijn uiteenzettingen aangaande DAB.

Qua techniek vond ik de theorie zeker interessant, zeker omdat zaken als QAM en ODFM ook in veel andere soorten data transmissie gebruik wordt. Maar ik ben nu bepaald nog geen expert, ik weet nu iets in plaats van niets. Veel vragen heb ik nog zeker, om te beginnen:

1. Hoe worden tientallen tot honderden draaggolven opgewekt? Daar zal wel een ingewikkelde schakeling voor nodig zijn. In het verleden ging dat met een soort van frequentie raster generator: een kristal oscillator die een blokgolf afgeeft, bijvoorbeeld op precies 1 MHz. Deze blokgolf geeft tientallen harmonischen waarmee men de schaal van een KG ontvanger kan ijken. Ik zelf ook ooit zo een apparaatje gebouwd met TTL IC's. Dit apparaatje heeft bovendien een tien deler zodat ook de MG en VG schalen geijkt kunnen worden.

2. Hoe maakt men dat twee signalen precies 90 graden faseverschil hebben? Mogelijk gaat men uit van een blok golf oscillator met dubbele frequentie en deelt dit signaal door twee, in een geval door een flip-flop te alleen te triggeren op de opgaande flank, in het andere geval door een flip-flop alleen te triggeren op de neergaande flank. Beide flip flops levern dan blokgolven op de halve frequentie en die onderling 90 graden in fase zijn verschoven.

3. Op diverse methoden van data compressie ben ik helemaal maar niet ingegeaan, ik weet daar niets van. Wel vond ik de vergelijking in data stroom snelheid tussen niet gecomprimeerd op CD kwaliteit en wat bijvoorbeeld AAC oplevert opvallend groot.

Wat omroep politieke zaken betreft, d.w.z. wie en met wat krijgt men een zend vergunning.... Ik kon er over zwijgen maar ik vind dat ik er op in moest gaan. Wat heel terecht, elke consument zal zich afvragen wat een nieuw type radio hem of haar uiteindelijk zal gaan brengen aan programma's. Persoonlijk kan ik niet anders zeggen: DAB is wel iets dat aan de bevolking opgelegd wordt en daar houd ik dus niet van.:-(

Speciaal aan Maurice: Je hebt gelijk dat een uniform ook nuttige aspecten heeft, zoals het wegvallen van onderscheid in wel of geen dure kleding. Toen ik zelf verkenners leiding was vond ik het uniform van overhemd en das ook prima, enerzijds een duidelijk accent gevend van gebondenheid aan een groep maar anderzijds ook weer niet te nadrukkelijk. En als jezelf zegt: "o.a. scouting & als overige ander buitenspel aanbod - gezellig, lachende kinderen die wat leren". Dat is wat ik dus ook graag zie.:-)

Met vriendelijke groet, Pieter

Wij DAB DAB DAB.....reactie door de auteur

door ruudtx @, Utrecht, 23-08-2014, 16:05 (3552 dagen geleden) @ Pieter Vos

DAB is wel iets dat aan de bevolking opgelegd wordt en daar houd ik dus niet van.

Helaas maar al te waar!!
Het is DAB of ik schiet (in mijn geval raak ik mn analoge waardeloze MG vergunning kwijt als ik niet DAB, slaat helemaal nergens op)

Wij DAB DAB DAB.....reactie door de auteur

door René Daemen1, 23-08-2014, 17:50 (3552 dagen geleden) @ ruudtx

Als straks iedereen aan de Dab is
is er ruimte op de MG voor de piraten
die komen er dan wel.
DRM komt niet van de grond dus zie mogelijkheden genoeg
dus tijd voor Bootje zendertje water en jahoor Veronica is back

Wij DAB DAB DAB.....reactie door de auteur

door Maarten Bakker ⌂ @, Haarlem/Delft, 23-08-2014, 18:37 (3552 dagen geleden) @ René Daemen1

Als straks iedereen aan de Dab is
is er ruimte op de MG voor de piraten
die komen er dan wel.
DRM komt niet van de grond dus zie mogelijkheden genoeg
dus tijd voor Bootje zendertje water en jahoor Veronica is back

En die kunnen dan ook gerust de bandbreedte wat opvoeren.

Wij DAB DAB DAB.....reactie door de auteur

door ruudtx @, Utrecht, 23-08-2014, 18:43 (3552 dagen geleden) @ Maarten Bakker

Opvoeren bandbreedte mag nu al in Nederland.
747 kan tot 6 kHz audio gaan.

Wij DAB DAB DAB.....reactie door de auteur

door ruudtx @, Utrecht, 23-08-2014, 18:38 (3552 dagen geleden) @ René Daemen1

er is nu al genoeg ruimte op de AM.
Er zijn 4 frequenties onverdeeld, en met laag vermogen kan je op veel frequenties zenden, zonder dat iemand in buiten en binnen land daar last van heeft.
Er is geen schaarste dus opde MG, dus ook geen plaats meer voor strenge regels, hoge tarieven en veilingen.

Wij DAB DAB DAB.....reactie door de auteur

door Ed van der Weele † @, Zeist, 23-08-2014, 21:43 (3552 dagen geleden) @ ruudtx

DAB is wel iets dat aan de bevolking opgelegd wordt en daar houd ik dus niet van.

Technische veranderingen worden toch altijd opgelegd?
Radio 1, 2 en 3 van de middengolf naar de FM-band, van analoge tv naar DVB-T, van analoge satelliet-tv naar DVB-S, van MPEG2 via de staelliet naar MPEG4. De lijst is eindeloos.

Ik weet maar 1 moment waarop rekening is gehouden met bestaande apparatuur: de invoering van de PAL kleuren-tv in o.a. Nederland en Duitsland.
In Frankrijk en Engeland had men die mazzel dan weer niet. Daar veranderde ook de zwart/wit uitzendingen. Weliswaar stapsgewijs, maar toch...

DAB.....aan het volk opgelegd

door Pieter Vos @, 24-08-2014, 18:10 (3551 dagen geleden) @ Ed van der Weele †
Gewijzigd door Pieter Vos, 24-08-2014, 18:35

DAB is wel iets dat aan de bevolking opgelegd wordt en daar houd ik dus niet van.

Technische veranderingen worden toch altijd opgelegd?
Radio 1, 2 en 3 van de middengolf naar de FM-band, van analoge tv naar DVB-T, van analoge satelliet-tv naar DVB-S, van MPEG2 via de staelliet naar MPEG4. De lijst is eindeloos.

Ik weet maar 1 moment waarop rekening is gehouden met bestaande apparatuur: de invoering van de PAL kleuren-tv in o.a. Nederland en Duitsland.
In Frankrijk en Engeland had men die mazzel dan weer niet. Daar veranderde ook de zwart/wit uitzendingen. Weliswaar stapsgewijs, maar toch...

Ed, je hebt gelijk. Ik heb er niet bij stilgestaan.

Ik herinner het mij weer: eind 2006 de overgang van analoge tv naar DVB-T. Vond ik toen best balen. Anderzijds keek ik toen al weinig meer naar de televisie. Bovendien was ik toen toch al van plan ADSL internet aan te schaffen om zo nieuws te kunnen zien met beelden.

Radio 1, 2 en 3 van de middengolf naar de FM-band, dat moet meer dan 20 jaar geleden zijn gebeurd. Ik vond het ook niet leuk. Wel trouwens toen Radio 10 gold op 675 kHz kwam. Tot dat die zender omstreeks 2005 opeens veel minder jaren 60 en 70 muziek uit te zenden...Programma veranderingen worden ook opgelegd.

Luisterde ik tot dit voorjaar nog regelmatig naar het Engelse Radio Gold UK. Werd dat opeens omgezet naar "Smooth Radio' met nogal veel zoetsappiger muziek. Balen dus.

De voortdurende veranderingen in het media aanbod.... Blijkbaar kan ik er nog niet helemaal echt mee leven. Dan ben ik blij tevens een verzameling CD's met mijn favoriete muziek te hebben.

Met vriendelijke groet, Pieter

DAB.....aan het volk opgelegd

door Ed van der Weele † @, Zeist, 24-08-2014, 19:43 (3551 dagen geleden) @ Pieter Vos

Ik herinner het mij weer: eind 2006 de overgang van analoge tv naar DVB-T. Vond ik toen best balen. Anderzijds keek ik toen al weinig meer naar de televisie. Bovendien was ik toen toch al van plan ADSL internet aan te schaffen om zo nieuws te kunnen zien met beelden.

Ik kijk al een jaar of 15 "video-on-demand", al lang voordat die term was uitgevonden.
De programma's die ik wil zien neem ik op op de harde schijf van de satellietontvanger en bekijk ze wanneer het mij uitkomt.

Voor de uitschakeling van de analoge tv-zenders had ik even een oude campingantenne aangesloten. Dat evenement wilde ik niet missen.
Na het laatste programmaonderdeel van die avond nog een paar minuten testbeeld met de tekst "Dit is de zender Lopik te IJsselstein" en toen alleen nog maar ruis.

Radio 1, 2 en 3 van de middengolf naar de FM-band, dat moet meer dan 20 jaar geleden zijn gebeurd. Ik vond het ook niet leuk. Wel trouwens toen Radio 10 gold op 675 kHz kwam. Tot dat die zender omstreeks 2005 opeens veel minder jaren 60 en 70 muziek uit te zenden...Programma veranderingen worden ook opgelegd.

De Nederlandse radiozenders beluister ik al jaren niet meer. Ik ben een liefhebber van klassieke muziek en het aanbod daarvan is in Nederland bedroevend om het zacht te drukken. Alleen Radio 4 met het eeuwige gezwam er tussendoor en nog erger, telefoonspelletjes. Gruwelijk.
Via de satelliet ontvang ik minstens een stuk of 20 buitenlandse zenders die wél een fatsoenlijke programmering hebben zonder gezwets en reclame.

De voortdurende veranderingen in het media aanbod.... Blijkbaar kan ik er nog niet helemaal echt mee leven.

Er is wat dat betreft niets nieuws onder de zon. In de tijd dat er alleen nog de middengolfzenders Hilversum 1 en Hilversum 2 bestonden, werd elk half jaar door de zendgemachtigden van zender gewisseld.
De KRO, NCRV en VPRO op de ene zender en de AVRO en de VARA op de andere zender.
Ik hoor mijn ouders in de jaren 50 nog foeteren als ze die andere zender weer moesten opzoeken...

DAB.....aan het volk opgelegd

door Maurice ⌂ @, Dordrecht, 24-08-2014, 23:23 (3551 dagen geleden) @ Pieter Vos

Ik herinner het mij weer: eind 2006 de overgang van analoge tv naar DVB-T. Vond ik toen best balen. Anderzijds keek ik toen al weinig meer naar de televisie. Bovendien was ik toen toch al van plan ADSL internet aan te schaffen om zo nieuws te kunnen zien met beelden.

....

Ja gevolg is dat hele volksstammen in weekenden en vakantie tijd verstoken zijn van beeld.
Immers ik heb TV via glas thuis.
(Overigens betaal ik nu 3x ivm tuners-voorheen 1x en aansluiten maar)
Op de boot heb ik wel glas maar kan er alleen door heen kijken naar prachtige water en voorbijgaande schepen, dat is mijn nieuws dan.

Oplossing voor 3 maanden abo nemen kosten idem voor een heel jaar.
Dat voor die paar weekenden of wat weekjes op pad waar ik 2 of 3x even kort nieuws wil zien,dus dan niet....
ALs ze gewoon zie 3 analoge in de lucht hadden gehouden zonder die extra zendvergunningen was financieel gewoon te doen geweest.
Zo duur kan dat niet zijn een zender kastje ophangen met wat antennes op een paal, en die palen staan er reeds.

DAB.....aan het volk opgelegd

door Maarten Bakker ⌂ @, Haarlem/Delft, 25-08-2014, 02:53 (3551 dagen geleden) @ Maurice

Nou, een van de redenen dat KPN na overname van Nozema versneld van de analoge zenders afwilde was naar verluid niet dat een analoog zenderkastje met een paar antennes zo duur is, maar de energierekening.

Wel een kleinigheidje: voor Nederland 1 t/m 3 en lokaal heb je met Digitenne geen abonnement nodig, zou dus op de boot gewoon kunnen 3 weken in het jaar.

DAB.....aan het volk opgelegd

door ruudtx @, Utrecht, 25-08-2014, 16:15 (3550 dagen geleden) @ Maarten Bakker

Volgens mij moesten de omroepen zelf de rekening voor de huur van de zenders, inclusief energie, aan Nozema betalen. Wat ze vergoed kregen uit de omroeppot, later belastingen. De omroepen waren overigens zelf aandeelhouder van Nozema (met als gevolg dat de commerciele radiozenders aanvankelijk zenders moesten huren bij de concurrent tegen belachelijk hoge prijzen)
Na de privatisering is Nozema door KPN overgenomen, de omroepen betalen nog steeds de zenders.
Maar KPN verdient, of dacht meer te verdienen aan digitenne.

DAB.....aan het volk opgelegd

door ruudtx @, Utrecht, 25-08-2014, 16:09 (3550 dagen geleden) @ Maurice

Je kan overal in NL gratis kijken naar Ned 1, 2 en 3 (Ja sinds kort NPO 1-3, wat een onzin weer)
Op je digitenne kastje is geen anonnemnet nodig, er hoeft niet eens een kaart in. Je krijgt ook nog de regiozender gratis, en een aantal publieke radio zenders inclusief Radio 6.

powered by my little forum