TestSet BEM045/01 (Toestel of techniek)

door ecc802 ⌂ @, Bilzen Limburg België, 28-12-2014, 13:32 (3405 dagen geleden)

Beste forum lezers,


Al vele jaren verzamel en restaureer ik PHILIPS en MBLE bouwkits.
Vooral de meterkits zijn mijn favoriete toestellen.
Over één van deze toestellen is er eigenlijk maar heel weinig informatie te vinden op het internet.
De BEM045/01 was vroeger niet te verkrijgen als bouwkit en hoort misschien daarom ook niet echt thuis in het rijtje van de MBLE meterkits zoals de BEM002, BEM003, . . . . BEM012, etc.
Vreemd is dan ook dat het minilab toch het type BEM045/01 draagt als typenummer.
Volgens de handleiding die ik gepost heb op mijn webstek zou het toestel ooit door "PHILIPS Service" geleverd zijn bij een cursus "PRAKtische elekTRONIKA".

https://docs.google.com/folderview?usp=sharing&id=0B81tglVknUrpZTdjZ3BXUXo4V3c

Op de frontpagina van de handleiding staat nog de tekst "ELA EDUC PRODUCTS".
Ik vermoed dat deze tekst staat voor . . ."Electro Accoustic Education".
Gezien de eenvoud en de beperkte mogelijkheden denk ik dan ook dat het het meettoestel eerder bedoeld was voor gebruik tijdens labo proeven op school.

Is er iemand die hier meer over weet dan hoor ik het heel graag.
Was er buiten de handleiding ook één of andere cursus meegeleverd?


met vriendelijke groeten....
Ludo

TestSet BEM045/01

door Maarten Bakker ⌂ @, Haarlem/Delft, 28-12-2014, 17:14 (3405 dagen geleden) @ ecc802
Gewijzigd door Maarten Bakker, 28-12-2014, 17:47

ELA was een hoofdindustriegroep binnen Philips, verantwoordelijk voor professionele beeld- en geluidsinstallaties en opname-apparatuur. Misschien leverde MBLE (die volgens mijn aanwijzingen onder meerdere hoofdindustriegroepen viel qua activiteiten, geen idee hoe dat administratief en practisch precies werkte) de betreffende set aan of in opdracht van ELA. Ik ga eens kijken wat ik kan vinden, zal wel niet meer zijn dan jij hebt maar misschien zijn er nog conclusies uit te trekken.

Edit: wat me zo opvalt en te binnen schiet als ik de documentatie doorblader:
- het apparaat is ontwikkeld door en waarschijnlijk gebouwd bij MBLE
- 4822 733 is de reeks waarin de servicemanuals van ELA-producten genummerd waren.
- kennelijk werd het als compleet apparaat beschouwd, anders was er geen "echte" servicemanual van
- 4004 (zie voedingsprint) is een nummerreeks voor Industriële electronica uit België, dat klopt in elk geval met MBLE maar was dus geen ELA.
- bouwjaar schat ik tussen 1965 en 1970.
- MBLE deed veel met educatie, vooral bouwkits, die meestal onder de Componententak vielen bij mijn weten, dus ook dat was geen ELA.
- educatie hoeft niet altijd een kit te zijn, dus op de typenummering in de BEM-reeks zou ik me wat dat betreft niet blindstaren. Kennelijk vond men het ding niet in een van de gangbare typereeksen van ELA vallen (typenummers beginnende met EL, met Lxx of met N).
- mogelijk leverde MBLE vaker producten via de Service, nog uit te zoeken

Het grote vraagteken blijft dus: wat had MBLE met ELA te maken? Mogelijk gewoon fabricage "in opdracht van".

Als je literatuur hebt waaruit blijkt dat het ding door Philips Service is geleverd, zou ik dat ook erg interessant vinden.

---------- onder deze lijn: speculatie -------------
Dat zou dan best een rare omweg zijn. Zoiets als: Service vraagt het aan ELA. ELA zegt: kan een ander dat niet doen? Service zegt: nee. ELA besteedt de uitbesteding uit.

Waarom niet aan RGT uitbesteed? Goeie vraag. Misschien hadden die geen capaciteit. Of misschien was ELA wel de HIG die aan Service had gevraagd om zo'n apparaat.

TestSet BEM045/01

door soundman2 @, Wouw, 28-12-2014, 18:25 (3405 dagen geleden) @ Maarten Bakker

He.dat toestel heb ik ook.
Voor educatie, maar ook als universeel (audio-) meetinstrument is het goed bruikbaar. Samen met een extern brugje van wheatstone, gebruikte ik het voor o.m.impedantiemetingen aan luidsprekerketens.
Totdat het ding ergens vanaf viel. De scharnieren raakten los, maar erger, het glas van de meter sneuvelde.
Een probleem had het ding ook. De voeding voor beide secties was gemeenschappelijk. Voor sommige metingen is dat hinderlijk.
De docu had ik nog niet, altijd gemakkelijk.

Soundman2

TestSet BEM045/01

door Maarten Bakker ⌂ @, Haarlem/Delft, 28-12-2014, 20:13 (3405 dagen geleden) @ soundman2

Ik dacht nog, zou er een oud ELA-man reageren ;)

Weet je toevallig nog hoe je aan het instrument gekomen bent en/of hoe dat gepresenteerd werd?

TestSet BEM045/01

door ecc802 ⌂ @, Bilzen Limburg België, 28-12-2014, 20:57 (3405 dagen geleden) @ Maarten Bakker

Dag Maarten en andere collega's,

Het toestel heb ik enkele jaren geleden aangekocht op een tweedehandssite in Duitsland, het werd aangeboden zonder enige handleiding of wat dan ook.

Een scan van de complete handleiding heb ik dat via andere internetcollega's kunnen bemachtigen, na het retoucheren heb ik deze dan ook op mijn webstek gepost.

Ondertussen weet ik al iets meer hierover en heb deze informatie gepost op mijn googledrive in afwachting van nog meer info.
https://drive.google.com/file/d/0B81tglVknUrpYW1JZmtyN0NrOFU/view?pli=1

Het meetapparaat werd dus wel degelijk verkocht samen met een volledig leerpakket (handleiding, cursus en onderdelenpakket).

Alle verdere info die u hierover kan vinden is nog steeds welkom.

met vriendelijke groeten. . .
Ludo

TestSet BEM045/01

door Maarten Bakker ⌂ @, Haarlem/Delft, 28-12-2014, 21:31 (3405 dagen geleden) @ ecc802
Gewijzigd door Maarten Bakker, 28-12-2014, 21:35

Hallo Ludo,

Weer wat meer informatie. Philips Onderwijsactiviteiten kan ik niet direct plaatsen, maar... In dezelfde advertentie is sprake van taalpractica en videorecording. Dit waren bij uitstek ELA-producten. Daar zit hem dus wel een link. Mogelijk was ELA een soort van centraal aanspreekpunt voor onderwijsmiddelen.

Zit er op jouw testset ook ergens een typeplaatje dat je eens op de foto kunt zetten? De letters MB voorafgaand aan het serienummer (kunnen ook weggelaten zijn, dan weten we nog niets) zouden bewijs kunnen vormen dat het apparaat ook daadwerkelijk door MBLE gefabriceerd is en niet alleen ontworpen. kun je eens kijken naar datumcodes en andere nummers als hij misschien toch eens een keer openligt? 1975/1977 is veel nieuwer dan ik had ingeschat, maar best mogelijk als er sprake is van een langdurige opname in het assortiment.

Zijn er op de andere practronics-materialen codenummers te vinden? Zo zouden nummers die met 3922 beginnen bijvoorbeeld de herkomst bij ELA kunnen bevestigen.

TestSet BEM045/01

door ecc802 ⌂ @, Bilzen Limburg België, 28-12-2014, 22:13 (3405 dagen geleden) @ Maarten Bakker

Hallo,

De testset is wel degelijk gebouwd door MBLE (Belgie) en voor Philips.
Er zijn nu ook een aantal foto's gepost.

https://drive.google.com/folderview?id=0B81tglVknUrpNEg0YVlOMUpQWTQ&usp=sharing

De meeste van de aangeboden BEM045 testsets op het internet werken enkel op batterijen. heel Soms vind u ook al eens een toestel voorzien van een netvoeding, deze bevind zich dan achter een speciaal hiervoor ontworpen batterijdeksel.
Een zeer zwakke schakel van het toestel zijn de scharnieren. De netvoeding of batterijvoeding bevind zich in de linkerhelft (LF Generator en regelbare voeding) van het meetapparaat, de voedingsvoorziening van de millivoltmeter (rechterhelft) loopt via deze speciale scharnieren, bij onzorgvuldig gebruik gaan deze snel kapot met alle gevolgen van dien.

Weet u ook waarvoor het getal "01" staat achter de schuine streep op het typeplaatje "BEM04/01"?


met vriendelijke groeten. . .
Ludo

TestSet BEM045/01

door Maarten Bakker ⌂ @, Haarlem/Delft, 29-12-2014, 02:34 (3405 dagen geleden) @ ecc802
Gewijzigd door Maarten Bakker, 29-12-2014, 03:26

Dank voor de duidelijke foto's. Het wordt steeds interessanter, en ik moet inmiddels ook terugkomen op een van mijn eerdere uitspraken.

- 4004 (zie voedingsprint) is een nummerreeks voor Industriële electronica uit België, dat klopt in elk geval met MBLE maar was dus geen ELA.

Deze conclusie klopt niet en moet ik bijstellen aan de hand van de foto's van de losse voeding. In het serienummer zijn de 'origin letters' WB zichtbaar, die wijzen op de voedingenfabriek te Waver, zodat de uitspraak moet luiden:

- 4004 (zie print van de losse voeding) is een nummerreeks voor Industriële Electronica uit België. Geen MBLE, maar de voedingenfabriek in Waver die onder deze HIG viel en ook vaak voedingen of delen daarvan produceerde voor andere Philipsfabrieken.

Verder nog wat aanvullende observaties:
- Het typeplaatje op de testset is typerend voor ELA, en de 12NC die met 8991 begint valt in een nummerreeks die door hen is gebruikt voor commerciële artikelen (bij wijze van catalogusnummer, of SKU zoals dat tegenwoordig vaak heet).
- Het nummer beginnend met 4304 op het interne voedingsprintje wijst op iets dat onder de HIG Electronische Componenten en Materialen uit België valt. Dit klopt prima met MBLE als ontwerper want Componenten en Materialen was een van hun hoofdactiviteiten.
- MBLE als fabrikant is aan de hand van het typeplaatje en verdere opdrukken door mij niet onomstotelijk te bewijzen (bij gebrek aan 'origin letters' MB) maar wel extreem waarschijnlijk gezien het typenummer en de kennelijke herkomst van het ontwerp.
- bouwjaar >197333 voor de testset en >197526 voor de losse voeding. Dit lijkt toch een paar jaar nieuwer dan de servicemanual.

Weet u ook waarvoor het getal "01" staat achter de schuine streep op het typeplaatje "BEM04/01"?

- dit is het uitvoeringsnummer, en kan meerdere kanten op. In samenhang met de ouder ogende servicemanual lijkt de meest waarschijnlijke uitleg dat het om een nieuwere uitvoering gaat ten opzichte van het model zonder /01, maar het zou ook om een parallellversie kunnen gaan met net iets andere specificaties of kleine technische aanpassingen voor een bepaald gebruik, doelgroep of afzetmarkt.
- ik vermoed dat het een zaak was tussen ELA en MBLE. De centrale serviceafdeling zal alleen de servicemanual hebben uitgebracht.

TestSet BEM045/01

door Maarten Bakker ⌂ @, Haarlem/Delft, 29-12-2014, 04:00 (3405 dagen geleden) @ Maarten Bakker

Nagekomen vraag die belangrijk kan zijn bij verder onderzoek en ordening: Zijn de foto van het typeplaatje (ebay), de foto's IMG_00xx en de foto's IMG_11xx allemaal van hetzelfde exemplaar?

TestSet BEM045/01

door ecc802 ⌂ @, Bilzen Limburg België, 29-12-2014, 08:55 (3405 dagen geleden) @ Maarten Bakker

Hallo,


Net voor de aankoop op Ebay (Duitsland) heb ik de getoonde foto's opgeslagen op PC.
Om op uw vraag te antwoorden of alle foto's van hetzelfde toestel komen heb ik ontdekt dat het toestel in mijn bezit een ander serienummer draagt, dit heb ik dan toch even moeten rechtzetten op mijn drive.
De foto's nu op mijn "cloud storage" komen allemaal van hetzelfde toestel.

https://drive.google.com/folderview?id=0B81tglVknUrpNEg0YVlOMUpQWTQ&usp=sharing

Iedereen alvast bedankt voor de interessante informatie.

Met vriendelijke groeten. . .
Ludo

TestSet BEM045/01

door Maarten Bakker ⌂ @, Haarlem/Delft, 29-12-2014, 11:30 (3405 dagen geleden) @ ecc802

Dankjewel! Ik kijk vanavond even naar de nieuwe informatie.

TestSet BEM045/01

door Jac Janssen @, Eindhoven, 29-12-2014, 08:26 (3405 dagen geleden) @ Maarten Bakker

Beetje off-topic, maar misschien toch nog interessant voor iemand:

Ik vond in een lijstje:
4004 01. ..... = Bierges-Wavre
4304 10. ..... = Brussel (Philips Ind. & telecomm. syst.-mechanical articles).

Jac

TestSet BEM045/01

door Maarten Bakker ⌂ @, Haarlem/Delft, 29-12-2014, 11:28 (3405 dagen geleden) @ Jac Janssen
Gewijzigd door Maarten Bakker, 29-12-2014, 11:39

Brussel zou volgens mij kloppen met MBLE en mechanical articles met components and materials. Zeker interessant, en m.i. niet off-topic. Dankjewel Jac!

TestSet BEM045/01

door Maarten Bakker ⌂ @, Haarlem/Delft, 31-12-2014, 03:11 (3403 dagen geleden) @ Maarten Bakker

Ik miste een detail; op de printplaat staat 4004 10. en niet 4004 01. Maar dat mag de pret niet drukken: beide nummerreeksen verwijzen kennelijk naar Waver.

TestSet BEM045/01

door Jac Janssen @, Eindhoven, 31-12-2014, 08:33 (3403 dagen geleden) @ Maarten Bakker

Bedankt Maarten. Typefout van mij!

Correctie: de opgegeven plaats (Bierges-Wavre) geldt voor 4004 10. en niet voor 4004 01.
4004 01. .... is: Brussel (PI&TS-articles for general use for industrial applications). Hier niet van toespassing dus, maar misschien zinvol voor jouw eigen overzicht.
Verder nog:
4004 00. .... is Bierges-Wavre
4004 11. .... is Bierges-Wavre

Jac

TestSet BEM045/01

door Bram @, 19-01-2020, 18:01 (1557 dagen geleden) @ ecc802

Ik heb er nog een staan waarmee ik niks meer doe heeft u na het defect raken misschien interesse in een nieuwe

TestSet BEM045/01

door soundman2 @, Wouw, 28-12-2014, 23:03 (3405 dagen geleden) @ Maarten Bakker

Ik dacht nog, zou er een oud ELA-man reageren ;)

Weet je toevallig nog hoe je aan het instrument gekomen bent en/of hoe dat gepresenteerd werd?

Het lag in de zgn restverkoop, de pool waarin overtollige apparatuur werd gedumpt voor verkoop aan het personeel.
Waarschijnlijk afkomstig van het zgn projectenbureau. Die mensen waren vaak op verre locaties om geluidsinstallaties af te leveren, cq in te regelen etc.

Soundman2

TestSet BEM045/01

door ecc802 ⌂ @, Bilzen Limburg België, 29-12-2014, 22:51 (3404 dagen geleden) @ soundman2

Hallo iedereen,

Ik heb uw bevindingen en reacties even grondige bestudeerd, het is allemaal veel complexer dan ik dacht maar daarom niet minder interessant.
U heeft me flink vooruit geholpen in mijn zoektocht naar informatie over deze testset waarvoor dank.

Eén vraag zou ik nog willen stellen. . .
op blz 18 en 19 van de handleiding op mijn drive heeft men het over
"INHOUD VAN DOOS I" en "INHOUD VAN DOOS II", zou het kunnen dat het hier gaat over de twee dozen met losse componenten die geleverd werden bij het cursuspakket?
https://docs.google.com/folderview?usp=sharing&id=0B81tglVknUrpZTdjZ3BXUXo4V3c

Mocht er iemand zijn die het cursuspakket (componenten in doos + cursus) op overschot heeft heb ik wel interesse. Een kopie van de cursus zou ook heel erg welkom zijn.

met vriendelijke groeten...
Ludo

TestSet BEM045/01

door Bram @, 19-01-2020, 17:59 (1557 dagen geleden) @ ecc802

Ik heb er een staan die omgebouwd is om op een adapter te werken heeft u hier interesse in

TestSet BEM045/01

door Forumbeheer @, Delft / Haarlem, 19-01-2020, 22:26 (1557 dagen geleden) @ Bram

Gebruiker ecc802 is al bijna 2 jaar niet op het forum actief geweest. U zou eens kunnen proberen hem een mail te sturen via het envelopje achter zijn naam boven het bericht.

TestSet BEM045/01

door ecc802 ⌂ @, Bilzen Limburg België, 20-01-2020, 19:08 (1556 dagen geleden) @ Bram

Dag Bram,

Sorry voor het late antwoord op uw bericht.

Momenteel heb ik al zo een toestel in gebruik, dit toestel is ook in een perfecte staat en voorzien van een originele optionele interne netvoeding.

Misschien ken ik wel iemand die hierin interesse heeft, wat is uw vraagprijs?

Mvg,
Ludo

TestSet BEM045/01

door Bram @, 20-01-2020, 19:10 (1556 dagen geleden) @ ecc802

Ik heb er helaas geen ruimte meer voor dus tegen elk aannemelijk bod mag hij weg. Ik hoor graag van u

TestSet BEM045/01

door ecc802 ⌂ @, Bilzen Limburg België, 30-01-2020, 19:16 (1546 dagen geleden) @ Bram

Dag Bram,

Sorry voor het wachten.
Ik heb me even geïnformeerd bij mijn collega die hierin misschien interesse zou kunnen hebben maar blijkbaar is dit niet het geval. Zelf heb ik ook al zo een apparaat in uitzonderlijke goede staat.
Misschien is er wel iemand op het forum die hierin interesse heeft . . . .

Alvast bedankt hoor . . .
Mvg,
Ludo

TestSet BEM043/01

door waja53 @, 28-12-2021, 13:30 (848 dagen geleden) @ ecc802

Ik heb deze op mp gekocht en zoekt hier documentatie over, als er iemand is die wat heeft dan zeer graag.


willem van kasteren

TestSet BEM043/01

door ecc802 ⌂ @, Bilzen Limburg België, 28-12-2021, 15:07 (848 dagen geleden) @ waja53

Dag Willem,

De manual kan u downloaden via onderstaande link.

https://drive.google.com/drive/folders/0B81tglVknUrpZTdjZ3BXUXo4V3c?resourcekey=0-tAxvlGvSnZwh_og...

Mijn Webpagina over deze bouwkits is momenteel offline maar we werken er aan :-)

Mvg,
Ludo

powered by my little forum