LED-lamp "Reparatie" (Toestel of techniek)

door Gerard in Zeist ⌂ @, Zeist, 08-05-2017, 11:53 (2517 dagen geleden)

Vorige week kreeg ik een kapotte LED-lamp mee: Deze gloeit alleen heel zacht op in het donker, maar er iets bij zien kan niet.
Op mijn vraag hoe je zo'n lamp open kunt maken werd verwezen naar BigClive, die zijn lampen (en alles wat hij verder in zijn buurt vindt) gewoon open knipt met een scherpe tang. En er werd gesuggereerd dat lampenkit misschien wel oplost in alcohol.

[image]

Dus eerst maar even een paar scheutjes Spiritus in het naadje gemikt, beetje wrikken en ja.

[image]

Die bol had wel wat kleiner gekund!! Daar zit helemaal niks in!!

[image]

Dit ding zonder bol in een armatuur (voorzichtig met de stekker eruit) en het blijkt dat all negen ledplaatjes inderdaad enigszins oplichten. Wat zou er tussen de fitting en de ledjes zitten?

[image]

Op dezelfde manier met spiritus en wrikken krijg ik de ronde ledplaat los maar dan kan ik nog steeds niet bij de spullen die daaronder zitten. Spiritus op de schroefdraad gieten levert in combinatie met wrikken weinig op.

[image]

Dan maar even de methode van GroteKlief toepassen. Het lijkt erop dat de binnenkant van de metalen huls eerst flink met lijm is ingesmeerd en dat daarna het witte deel erin is geschroefd. Misschien dat iemand dat wel kan losweken en er niet-destuctief uithalen, maar mij lukt dat niet. Knip knip.

[image]

Er komt een piepklein gelijkspanningsvoedinkje, of liever, gelijkSTROOMvoedinkje uit de huls.

[image]

Ik heb het schema opgetekend en het bestaat hoodfzakelijk uit een bruggelijkrichter G en een seriecondensator van 780nF die de stroom zal beperken tot maximaal ongeveer 57mA. IKEA heeft er zelfs nog een thermische zekering van 125 graden bij gestopt maar die heeft de demontage niet goed overleefd.
Metingen op de onderdelen laten zien dat alles klopt en als ik de spanning aansluit meet ik ruim 300V over de LED-string zonder dat er stroom loopt (4V AC over de condensator C1).

[image]

Als ik de ledjes nog eens goed bekijk zie ik op nummer 7 een zwart vlekje.

[image]

Het gaat hier om een serieketen dus om een element eruit te halen moet je het kortsluiten. Even provisorisch een draadje eroverheen, spanning, en voila licht! Iets netter gesoldeerd, effect is prima lamp maar zonder omhulling.

Ik ga deze vanwege de vernielde omhulling niet meer als gewone lamp inzetten, maar misschien komt hij van pas voor een knutselwerkje. Het demonteren van de voet was achteraf niet nodig, als ik het zwarte vlekje meteen had gezien had ik de bypass kunnen maken met de led-plaat nog op de voet en kon ik de bol er weer oplijmen. Of ik hem dan zou durven gebruiken... je wilt niet dat iemand die lamp gaat indraaien en dan met een losse bol in handen staat, die lijm is vast heel speciaal.

Bij 230V AC is de stroom 40mA en opgenomen vermogen 4.0W, bij 115V trekt hij 12mA en is het vermogen 0.7W. Dan geeft hij ook nog aardig licht, dus misschien ooit als schaalverlichting te gebruiken of zo.

LED-lamp "Reparatie"

door Fons Vendrik ⌂ @, Ter Aar, 08-05-2017, 12:59 (2517 dagen geleden) @ Gerard in Zeist

Hallo Gerard,

Mooi gedaan, een goed verhaal!:)
Wordt bij overbrugging de spanning op de andere leds nu niet te hoog?
Is het niet mogelijk om er een andere goede led (uit een andere defecte lamp) ertussen te solderen?

--
Groeten van Fons

"Het leven van een elektronicus gaat niet over rozen."

LED-lamp "Reparatie"

door Gerard in Zeist ⌂ @, Zeist, 08-05-2017, 14:06 (2517 dagen geleden) @ Fons Vendrik
Gewijzigd door Gerard in Zeist, 08-05-2017, 14:42

Wordt bij overbrugging de spanning op de andere leds nu niet te hoog?

Nee, want de condensator C1 maakt van de voeding van de LEDs een vrijwel perfecte STROOMbron. Variatie in de belasting van de voeding heeft vrijwel geen effect op de stroom door de keten, dus ook niet op de spanning over de ander LEDs. Met 1 LED minder krijg ik gewoon een werkend geval dat 8/9 van de energie gebruikt en 8/9 keer zoveel licht geeft als eerst. Dus ongeveer een 3,5W lamp.

Je kunt dit narekenen met het Excelblad CapCalc wat ik heb gemaakt om seriecondensators voor gloeiketens te berekenen. Bij al mijn rekenhulpen hoef je alleen maar je gegevens in te vullen op de gele vakjes en de andere getallen worden voor je ingevuld.

Open CapCalc en vul de waarden in voor de LED-keten (al staat er heater chain):
Total voltage is ongeveer 99V.
Netspanning en frequentie zijn hetzelfde als voor een buizenradio dus 230 en 50 laten staan.
Vul bij current in: 50mA.
In de vier regels eronder zie je nu, dat de LED keten een impedantie van ongeveer 2k vertegenwoordigt en dat C1 de waarde 770nF krijgt.
Met die waarde is de lamp ook ooit in elkaar geknutseld.

Dan komt het vakje daaronder, waarin je de werkelijke waarde van de weerstand gaat invullen. Dit is een beetje tricky, omdat een LED geen zuivere weerstand is. Maar laten we even doen alsof ik door het kortsluiten van 1 van de 9 leds, de equivalente weerstand laat dalen van 1,98 naar 1,76 kiloOhm. Ik vul dat in en zie dat de stroom door de keten is toegenomen met 1 mA tot 51.

Het rekenblad is gemaakt voor een zuiver resistieve load en een zuivere condensator. Doordat er hier een gelijkrichtbrug tussen zit en de load uit geleidende diodes bestaat, klopt dit niet helemaal. Maar omdat de stroom vrijwel gelijk blijft denk ik dat dit wel ongeveer klopt.

LED-lamp "Reparatie"

door henkk56 @, 08-05-2017, 15:35 (2517 dagen geleden) @ Gerard in Zeist
Gewijzigd door henkk56, 08-05-2017, 15:36

Wel leuk om eens te zien hoe simpel zo'n ding in elkaar zit.
Toch denk ik dat als je deze lamp inschakel op het moment dat de wisselspanning de maximale waarde van de sinus heeft een voor de leds net te grote stroomstoot optreedt.
Dat zullen ze wel goed uitgerekend hebben maar op langere termijn kan de lamp er toch stuk door gaan bij het inschakelen.
De theoretische levensduur van de lamp wordt hier bij geen stukken na gehaald omdat er een paar cent op de schakeling bespaard is. :fir
En dan denk je milieubewust bezig te zijn....

Henk

LED-lamp "Reparatie"

door soundman2 @, Wouw, 08-05-2017, 15:43 (2517 dagen geleden) @ henkk56

Gedurende een korte tijd, kunnen LED's en ook diodes vaak een veel groter stroom verdragen. Dat zie je bijvoorbeeld als leds gemultiplexed worden. (displays bijv.). De levensduur kan dus nog meevallen.

LED-lamp "Reparatie"

door Gerard in Zeist ⌂ @, Zeist, 08-05-2017, 16:29 (2517 dagen geleden) @ henkk56

Toch denk ik dat als je deze lamp inschakel op het moment dat de wisselspanning de maximale waarde van de sinus heeft een voor de leds net te grote stroomstoot optreedt.

Ik denk dat de initiele stroompiek wordt opgevangen door de buffer-elco C2 van 2u2. Omdat C2 bijna drie keer zo groot is als C1, zal de stroomstoot die C1 oplaadt tot 230V, deze C2 opladen tot maar 80V, wat nog volkomen veilig is voor de LEDs.
Beide C's hebben trouwens een bleedertje erover staan, zie R1 en R3, om vasthouden van lading na uitschakelen te voorkomen.

Nu doe ik net of de lamp vrijwel onkwetsbaar is, waarna iedereen zich natuurlijk af blijft vragen waarom het ding ooit kapot is gegaan...

LED-lamp "Reparatie"

door Maarten Bakker ⌂ @, Haarlem/Delft, 08-05-2017, 23:59 (2516 dagen geleden) @ Gerard in Zeist

Nu doe ik net of de lamp vrijwel onkwetsbaar is, waarna iedereen zich natuurlijk af blijft vragen waarom het ding ooit kapot is gegaan...

Ik denk ook dat de stroomstoot erg beperkt blijft. De oorzaak van het defect zou best een fabricage- of materiaalfoutje in de LED kunnen zijn. In vrij zorgvuldig aangestuurde LED-strips van televisiebacklights zie je ook dat er 1 of meer individuele LED'jes stukgaan met vergelijkbare gevolgen.

LED-lamp "Reparatie"

door Fons Vendrik ⌂ @, Ter Aar, 08-05-2017, 21:07 (2516 dagen geleden) @ Gerard in Zeist

Bedankt voor deze zeer heldere uiteenzetting. :)

--
Groeten van Fons

"Het leven van een elektronicus gaat niet over rozen."

LED-lamp "Reparatie"

door ruudtx @, Utrecht, 08-05-2017, 16:28 (2517 dagen geleden) @ Gerard in Zeist

Ik had recentelijk last van een zeer hard storende LED string.
Ik kan uit dit schema niet halen wat er nou zo hard kan storen, als er iets mis is. Eenzelfde string die ernaast hing stoorde niet.
Anders gezegd, wat zou hier de ontstoorder kunnen zijn.

LED-lamp "Reparatie"

door focus103 @, Zaandam, 08-05-2017, 20:48 (2516 dagen geleden) @ ruudtx

Het kan zo zijn dat de leds in jouw geval door Pulsbreedtemodulatie worden aangestuurd.
Dit is een hele andere tak van sport en kan vervelende net vervuiling geven als dit niet goed ontstoord is.

LED-lamp "Reparatie"

door Maarten Bakker ⌂ @, Haarlem/Delft, 09-05-2017, 00:00 (2516 dagen geleden) @ ruudtx

Mogelijk een slecht contact, al dan niet intern in een LED.

Verder zijn niet alle LED-lampen uitgerust met een condensatordropper, het kan ook gaan om een defecte schakelende voeding.

LED-lamp "Reparatie"

door ruudtx @, Utrecht, 09-05-2017, 16:41 (2516 dagen geleden) @ Maarten Bakker

Dank heren voor de antwoorden.
Het probleem bij die strings is dat ze soms in de lengte worden uitgespannen waardoor het een AM zendantenne wordt.

LED-lamp "Reparatie"

door HM @, Hilversum, 08-05-2017, 17:00 (2517 dagen geleden) @ Gerard in Zeist

Wel vreemd dat die led met vlekje "normaal" brand, dat is, net zo sterk als de anderen op je foto.

Als je een andere led kortsluit, krijg je dan niet hetzelfde effect ?

LED-lamp "Reparatie"

door Gerard in Zeist ⌂ @, Zeist, 08-05-2017, 17:17 (2517 dagen geleden) @ HM

Wel vreemd dat die led met vlekje "normaal" brand, dat is, net zo sterk als de anderen op je foto.

Wanneer je hier met je neud bovenop zit, zie je het nog net even iets preciezer dan op deze foto. Het lijkt dan namelijk alsof er op elk van de negen oplichtende vlakjes, vijf oplichtende puntjes te zien zijn in het patroon van de vijf op een dobbelsteen. Behalve op de zevende led, daar zie je maar vier puntjes en het vijfde puntje is zwart.
Ik vermoed daarom, dat elk van de negen vlakjes INTERN weer bestaat uit een serieschakeling van vijf diodes. En dat eentje daarvan onderbroken was geraakt.

Als je een andere led kortsluit, krijg je dan niet hetzelfde effect ?

Door een kleine onhandigheid mijnerzijds kan ik die vraag heel precies beantwoorden. Door het kleine gepriegel zat ik zo ingespannen te solderen dat ik per ongeluk de zesde LED overbrugd had. :-( Bij aanschakelen van de stroom bleef die zesde helemaal donker en gaven de andere acht nog hetzelfde zwakke schijnsel. Toen zag ik dat ik de verkeerde LED had overbrugd en heb de draadbrug verlegd.

Deze uiterst genante passage uit mijn reparatieloopbaan had ik schaamtevol weggelaten uit mijn verslag. Ja je wilt het ook niet te lang maken natuurlijk :-).

LED-lamp "Reparatie"

door HM @, Hilversum, 08-05-2017, 18:55 (2516 dagen geleden) @ Gerard in Zeist

Duidelijk, de foto vertekend dan het beeld.

Dat dit soort LED's weer uit meerdere LED's zijn opgebouwd klopt.
Als er dan 1 van defect is kun je dit soort effecten verwachten.
Blijkbaar is dat deeltje wat hoogohmiger geworden waardoor de totale stroom werd beperkt.

Enne, het verkeerde componentje aanpakken overkomt ons allemaal wel eens....

LED-lamp "Reparatie"

door Gerard in Zeist ⌂ @, Zeist, 09-05-2017, 07:41 (2516 dagen geleden) @ Gerard in Zeist

Wanneer je hier met je neud bovenop zit

Sorry ik zit natuurlijk niet met een neut bovenop soldeerwerk met 300V erop!
Koppie erbij houden!
Ik zat er met mijn neuS bovenop.

LED-lamp "Reparatie"

door soundman2 @, Wouw, 09-05-2017, 08:29 (2516 dagen geleden) @ Gerard in Zeist

Wanneer je hier met je neud bovenop zit


Sorry ik zit natuurlijk niet met een neut bovenop soldeerwerk met 300V erop!
Koppie erbij houden!
Ik zat er met mijn neuS bovenop.

Och ik gebruik ook vaak een flinke scheut alcohol, als ik hars o.i.d. moet verwijderen. Het gaat dan stukken beter!
Die blauwe flesjes zijn niet zo kostbaar:-P

LED-lamp "Reparatie"

door hdegreeuw @, Andijk, 09-05-2017, 17:29 (2516 dagen geleden) @ soundman2
Gewijzigd door hdegreeuw, 09-05-2017, 17:38

[image]
[image]

Ze mogen dan niet duur zijn, maar voor 100 branduren is het toch niet de bedoeling.
In het begin geven ze wel een hele hoop licht.
Eerst met een junior zaagje de huls rondom ingezaagd en toen kon ik die er zo af schuiven.
Na reparatie de huls er weer overheen en met een plakbandje weer vast gezet.


Hessel

powered by my little forum