Toa versterkers (Toestel of techniek)

door soundman2 @, Wouw, 20-09-2017, 12:57 (2414 dagen geleden)

In een grijs verleden heeft Toa 100 (70) volt versterkers gehad, waarvan ook de uitgangen parallel konden worden geschakeld. Het waren (eind-)versterkers van 120 watt.
Als je er bijv. zes parallel schakelde had je op één 100 volt luidsprekerlijn 720 watt. Wie weet welke versterkers dat waren of wie weet meer van de werking?
Normaal kun je uitgangen niet met elkaar doorverbinden, maar het principe van de versterkers was anders, waardoor het wel kon. Ik vind er niets over terug, maar heb ze in de jaren 70 een paar maal in werking voorbij zien komen.

Toa versterkers

door franshack @, Hengelo ov, 21-09-2017, 10:39 (2413 dagen geleden) @ soundman2

Blijkbaar kan dat nog steeds kijk hier

gr.

--
The boldness of ignorance:
'I have split atoms, but no energy was released'.
Tesla

Toa versterkers

door Henk Waardenburg @, Doesburg, 21-09-2017, 12:34 (2413 dagen geleden) @ franshack

Hallo mensen,

De "data sheet" van Frans laat niet zien dat de uitgangen // geschakeld kunnen worden.
Wel kunnen de versterkers in cascade geschakeld worden d.w.z. de 100V uitgang van een versterker kan het ingang signaal van de volgende leveren.
Elke versterker levert dus zijn eigen vermogen aan zijn eigen speakers.

Mooi spul trouwens,

Groeten,

Henk

Toa versterkers

door soundman2 @, Wouw, 21-09-2017, 13:15 (2413 dagen geleden) @ franshack
Gewijzigd door soundman2, 21-09-2017, 13:22

Blijkbaar kan dat nog steeds kijk hier

gr.

Dat is niet wat ik bedoel. Op de datasheet heeft iedere versterker zijn eigen 100 volt lijn. In principe kun je versterkers alleen parallel schakelen als ze volkomen identiek zijn en dezelfde uitgangsspanning geven, dit om te voorkomen dat de versterkers elkaar "opeten". Een versterker is een spanningsbron.

Vergelijk het met een stereosignaal mono maken. Uitgangen van muziekbronnen mag je niet zomaar aan elkaar knopen maar via twee weerstandjes.
Een voorbeeld:
De uitgangsweerstand van tegenwoordige lijnuitgangen is zeer laagohmig. Neem het extreme geval dat alleen links muziek geeft en rechts is stil. Het linkerkanaal zal dan worden kortgesloten door het stille rechter kanaal. De weerstandjes voorkomen dat.
De versterkers waarover ik het heb, kun je gewoon echt parallel zetten.
Ik meen ooit eens gelezen te hebben dat het current drive versterkers zijn, maar het fijne weet ik er niet van, vandaar de vraag. Zoals bekend mogen stroombronnen wel parallel geschakeld worden. Overigens mogen stroombronnen in principe niet onbelast staan, omdat de uitgangsspanning dan oneindig hoog zou oplopen. Gelukkig is dat bij de versterkers beperkt door de voedingsspanning.

Toa versterkers

door mat janssen @, Nederweert, 21-09-2017, 13:42 (2413 dagen geleden) @ soundman2

Hi soundman2. Ik heb deze "truuk" gedaan maar dan mer een 6 tal 200 watt buizen versterkers. De uitgangstrafo's daarvan zijn de 100 volt uitgangen allemaal parallel gezet en de tegenkoppeling van de versterkers zijn niet aangesloten.
Werkt nog altijd prima.

Toa versterkers

door soundman2 @, Wouw, 21-09-2017, 15:36 (2413 dagen geleden) @ mat janssen
Gewijzigd door soundman2, 21-09-2017, 16:17

Hi soundman2. Ik heb deze "truuk" gedaan maar dan mer een 6 tal 200 watt buizen versterkers. De uitgangstrafo's daarvan zijn de 100 volt uitgangen allemaal parallel gezet en de tegenkoppeling van de versterkers zijn niet aangesloten.
Werkt nog altijd prima.

Die truuk heb ik gelezen op jouw website. Dat werkt wel natuurlijk.
In de jaren 50-60 had mijn vader de beschikking over drie 60 watt buizenversterkers. De versterkers werden op 35 volt gezet en vervolgens de uitgangen in serie. Dat gaf een lijnspanning van 105 volt en ook dat werkte uit de kunst. Later kreeg ik de beschikking over de EL6435 en EL6436 versterkers van 140 watt. Daarmee kon je al weer meer dan een halve kilowatt op de lijn zetten.
Met de aanschaf van de SQ4 transistorversterkers LBB1106, 250 watt, was de pret over. Bij een beetje zware oversturing ging een van de versterkers dan in protect en werd door de andere in protect gehouden. Dat werkte dus niet goed meer.
Phlips had wel een oplossing, door ze parallel te schakelen, onder voorwaarde dat de gain gelijk was afgeregeld en vereffening weerstanden van 1 Ohm in de uitgangen. Dat principe heb ik nooit meer toegepast.
Tegenwoordig gebruik ik al weer jaren SQ45 versterkers 400 watt. Gezien mijn leeftijd waarschijnlijk de laatste.
Gebrugde versterkers 1200 watt 8 Ohm leveren ook 100 Volt, maar dan ben je meestal niet meer vrij van aarde. Voor parkoersgeluid zijn de stromen ook al gauw veel te groot, zodat de bekabeling navenant ook weer dikker moet zijn.

Het niet aansluiten van de tegenkoppeling bij de buizenversterkers heeft zeker nadelen. De uitgangsweerstand van de versterker wordt meer belastingafhankelijk en de luidsprekers hebben last van wat de amerikanen "hangover" noemen, doordat de dempingsfactor verslechtert. Dat wil niet zeggen dat je er dan niet goed mee zou kunnen werken.
Ik las dat je ook in het cross circuit zat.
Ik heb ooit eens bij wegraces in Etten-Leur gesproken met Manders. Die had 20 tot 30 50 watt zuilen staan. Als de microfonist de mic open zette, dan werd het geluid van de draaiende motoren aan de start gemakkelijk tweemaal zo hard.
Manders had daarvoor een versterker, gebouwd door ik meen Multiper. Twee grote zendpitten erin en aansturen met een kleine Geloso van 30 watt ofzo. De buizen werden in roosterstroom gestuurd. Output met gemak 2,5 kilowatt. Het aggregaat danste mee op de maat van de spraak. Ai.... ik heb het over buizen:dev

Een foto van Manders ergens tussen 1967 en 1981
[image]
Foto www.motorrijwiel.nu

powered by my little forum