Update 50IC361 en nog steeds Help! (Toestel of techniek)

door Gerard in Zeist ⌂ @, Zeist, 16-08-2018, 15:45 (2080 dagen geleden)

Een paar weken geleden heb ik jullie om hulp gevraagd bij het herstellen van een Philips 50IC361. Na toepassen van alle tips is het probleem gebleven en ik snap niet goed wat er aan de hand is.

De middenfrequent piekt op de verkeerde waarde. Om dit af te regelen moet je een signaal 452kHz injecteren op de afstemcondensator en de kringen F1 en F2 afregelen op max. Deze twee filters zijn gekoppeld via een resonatortje, dus niet via de gebruikelijke versterkertrap. Hier is het schema. Met de meetzender op 452 hoor je echter helemaal niets: alleen als je de genarator op 387kHz zet, hoor je iets en deze frequentie is niet te beinvloeden met F1 en F2.
Ook heb ik vastgesteld dat als ik zwak Groot Nieuws hoor (1008kHz) dan interfereert de locale oscillator met Q-AM (1395), dus de oscillator staat dan precies 387 hoger dan het ontvangen station.
Deze twee metingen bewijzen, dat de MF niet 452kHz versterkt, maar 387.

Omdat de resonator de sterks frequentiebepalende factor is, verdacht ik het filter U475, bestaande uit de twee MF-trafo's en de resonator, en met name de resonator. De printsporen liggen bij dit type radio erg dicht opeen waardoor solderen steeds risicovol is.
Niettemin is het gelukt, mede dankzij de tips over bouttemperatuur en aluminiumfolie, om de unit U475 uit te bouwen. Deze is op zich weer een printje in de miniatuurtechniek, van 10 bij 20mm dus erg klein. Ik heb de resonator vervangen, het condensatortje gecheckt, en met de ohmmeter gecontroleerd dat er geen onderbrekingen in de spoelen zitten.
Hierna was ik over dit filtertje niet helemaal tevreden. Als ik de signaalgenerator op de ingang zet en de scoop (als HF-voltmeter) aan de uitgang, dan zie ik wel een piek rond de 441kHz, maar de waarde van de piek is veel lager dan de ingangsspanning.

Omdat ik verder niets aan het filter kon ontdekken heb ik het weer ingebouwd. Resultaat: alles nog exact hetzelfde. Nog steeds 387kHz doorlaat! Ook C550 heb ik uitgebouwd en nagemeten maar deze was perfect. Deze weer teruggezet en nog steeds piekt het signaal, geinjecteerd vanaf de afstemcondensator, op 387kHz. Alleen ontvang ik nu totaal geen AM stations meer.

De FM werkt vanaf het begin perfect, inclusief de drie voorkeuzepresets, het is gevoelig zoals we van Philips gewend zijn en het geluid klinkt ook nog erg mooi! Maar graag zou ik natuurlijk de vijf AM-banden ook operationeel krijgen.

Welke component of afwijking kan nou zo'n fout veroorzaken? Gezien de priegeligheid van het binnenwerk is het erg lastig om te meten en te solderen in dit apparaat, dus dat doe ik ook liefst zo weinig mogelijk.

Update 50IC361 en nog steeds Help!

door ruudam @, Utrecht, 16-08-2018, 17:19 (2080 dagen geleden) @ Gerard in Zeist

Ik neem aan dat je de /07 uitvoering hebt, dus IF = 452 kHz
De freq van de filtering wordt alleen bepaalt door U 475.

Als de MF afwijkt dan kan het alleen in U 475 zitten, daar is iets mis, en dat kan alleen maar F1 en F2 zijn en het keramisch filter.
Eigenlijk wordt de freq bepaalt door dat keramisch ding, de bandfiltertjes zijn er om de filtercurve te beinvloeden, die keramische dingen hebben vaak rare filtervormen. (Daarom klinken radioos hiermee niet altijd even fijn, sommige audio freq teveel opgehaald. Bij FM speelt dit niet want dan zit de info in de freq zwaai, en niet in de amplitude)

Het lijkt erop dat er een verkeerde unit in zit, of daarin verkeerd filter(s).
Ik weet niet of je kan wobbelen maar als de doorlaat van het IF filter netjes is rond die 387 (?) dan is het een optie de radio daarop af te regelen. Vraag is of de gelijkloop van de varco's nog goed is, en of alles nog op de schaal past.

Anders volledige vervanging van U 475, lastig aan te komen.

Eventueel een ander bandfilter (zonder keramiek) voor 452 er voor in de plaats zetten (wordt de doorlaat curve waarschijnlijk wel iets te breed)

Ik heb hier een ontvanger die op AM er steeds 2 a 3 kHz naaststaat, na te gaan doordat LG en KG met 1 kHz stapjes af te stemmen zijn. Draaien aan het MF filter naast het keramisch filter lost dit probleem niet op. Op L en K is er mee te werken, gewoon 2 a 3 kHz hoger zetten (dus BBC R 4 zit weer op 200 kHz ha, ha,) maar voor MG heeft hij alleen 9 kHz stappen. Dus dat staat er altijd naast. Oorzaak is voor 99% het keramisch filter dat fout staat of is verlopen oid.

Update 50IC361 en nog steeds Help!

door Wim Schoonhoven @, Eemnes, 17-08-2018, 10:23 (2079 dagen geleden) @ Gerard in Zeist
Gewijzigd door Wim Schoonhoven, 17-08-2018, 10:50

[image]

Ik heb nog een 22RH702 met een kristal voor dit doel 452KHz, zie foto.

Het kristal zit tussen twee spoellichamen.


Als dit bruikbaar is i.p.v. de keramische resonator, wil ik het wel lossolderen.


m.v.g.

--
Wim Schoonhoven

Update 50IC361 en nog steeds Help!

door Gerard in Zeist ⌂ @, Zeist, 17-08-2018, 11:09 (2079 dagen geleden) @ Wim Schoonhoven

Een aardig aanbod, echter het lijkt me nog niet direct zinvol.
In mijn toestel zit wel hetzelfde kristalletje, ook met kleine trafootjes ernaast, alleen bij mij zitten die onderdeeltjes nog weer even op een apart printje om het wat lastiger te maken.
Ik heb dat hele printje al gelicht en het kristal vervangen, zonder dat het enig verschil maakte. Het probleem lijkt 'm dus niet te zitten in defect zijn van deze onderdelen. Meer in het monteren wat bij deze miniatuurprint een crime is, zo onder de afstemsnaar.
Naar aanleiding van Ruuds opmerking ga ik proberen, de hele unit U475 te overbruggen met een resonator, aan de onderkant van de print ertegenaan. De resonatortjes gingen per 10 dus ik kan even vooruit. Nominaal zijn ze 455kHz maar tot mijn verbazing liepen ze bij meting uiteen tussen 441 en 450, niet erg exact dus die dingen!

Update 50IC361 en nog steeds Help!

door Wim Schoonhoven @, Eemnes, 17-08-2018, 15:23 (2079 dagen geleden) @ Gerard in Zeist

Oké, dan kan het kristal nog even blijven zitten.

De tolerantie van de resonator kan wel tot 5% gaan.

succes met de reparatie.

m.v.g.

--
Wim Schoonhoven

Update 50IC361 en nog steeds Help!

door Rob Krabbendam ⌂ @, Hellevoetsluis, 17-08-2018, 19:00 (2079 dagen geleden) @ Gerard in Zeist

Bij mf-trafootjes met ingebouwd c-tje wil die condensator weleens verlopen zijn. Ik had dat laatst in twee mf-trafootjes van een Philips FM-tuner uit '83. Daar bleek een paar pf extern parallel en opnieuw afregelen voldoende om de boel weer (voorlopig?) op 10,7 te krijgen.

Update 50IC361, hmmm.

door Gerard in Zeist ⌂ @, Zeist, 17-08-2018, 20:06 (2079 dagen geleden) @ Gerard in Zeist

De mooie IC-radio geeft weer geluid, in principe op alle banden, is alleen nog ongevoelig.

Rob: de C-tjes had ik gecheckt, zowel degene die op de filterunit zit als degene die ernaast op de hoofdprint zat. Beide nog in orde, capaciteit een paar pF onder nominaal dus geen oorzaak voor een verlaging in de kringfrequentie.

De redding kwam van Ruud met de opmerking dat het echt wel in de filtering moet zitten. Iets wat ik ook wel dacht, maar het dan nog van een ander horen geeft wat vertrouwen. Ik had nog resonatortjes en heb er eentje aan de onderkant van de print gesoldeerd, parallel aan de filterunit U475, tussen pin 2 en 6 van die. Gevolg is dat er nu, behalve een signaalpad voor 387kHz, nu ook een signaalpad is voor 452kHz. Dat merk je meteen bij het doormeten van de middenfrequent en zowaar komen er ook op alle banden weer wat geluiden uit.
Weliswaar een beetje ongevoelig maar meer dan niets.

Met afregelen heb ik geprobeerd het nog iets te verbeteren maar heel goed gaat dat niet. Maar goed, er is in ieder geval enig geluid, dus kan ik u naar kortegolf luisteren. En tropenband zit er ook op.

Update 50IC361, hmmm.

door ruudam @, Utrecht, 18-08-2018, 17:44 (2078 dagen geleden) @ Gerard in Zeist

Kan je in U475 het keramisch ding c niet vervangen door de 452 resonator, als er 3 aansluitingen aanzitten experimenteren met de aarde wel of niet aangesloten.
Er kan weinig misgaan, misschien een hoop gepruts. Eventueel verlengdraadjes maken aan de U 475 naar print.

Blijft een raadsel waarom het ker. filter er zo naast staat, mechanische breuk inwendig?
Kan al vanaf begin fout zijn geweest en de vorige eigenaren waren niet geintersseerd in AM.

Zo'n keram filter bestaat uit plaatjes keramisch materiaal, het wordt zo in mekaar geplakt dat het de juiste freq en curve weergeeft, echt recht krijgen ze t niet. Daarom ben ik niet blij met die dingen in IF AM filters.

powered by my little forum