Voeding (Toestel of techniek)

door doktordirk @, Noordbeemster, 04-08-2011, 18:59 (4651 dagen geleden)

Hallo allemaal,

Enige tijd geleden kocht ik op een rommelmarkt een digitale (KPN)ontvanger.
Deze (type SMT 1100 TP Samsung) ontvanger speelde gelijk goed, maar toen enige tijd later het kaartje geactiveerd was kwamen de problemen.
De ontvangst viel af en toe bijna weg, soms stond de computer vast of het standby ledje brandde en verder niets.
Na wat zoekwerk op het net kwam ik meerdere tips tegen (oa van Maarten B.) dat 1-of 2 electrolyten van 1000 Uf de schuldige waren.
Deze vervangen, en later nog enkele andere, maar het gaf geen resultaat.
Nu kwam ik ook enkele bedrijfjes tegen die zo'n reparatie voor 15 tot 18 Euro konden uitvoeren, dus kunnen er niet veel onderdelen stuk zijn voor zo'n bedrag.
De oorzaak zat uiteindelijk in 1 of 2 fet's type FQPF20N06L(heb ze alle 3 maar vervangen) waar een te grote spanningsval in zat.
Weet iemand de oorzaak hier van? (temperatuur misschien? er zitten geen koelplaatjes op gemonteerd)
De fet's bestellen ging eerst ook niet zomaar: Farnell annuleerde de order (te klein bedrag en geen vaste klant) Ebay:hardstikke duur!! of in China per 1000 stuks.
Uiteindelijk in Nederland een bedrijf gevonden WWW.VENTO.NL die ze voor een schappelijke prijs (en snel)leverde.
De ontvanger speelt nu weer prima (zelfs een klein schroevendraaiertje deed het al als antenne)

Groeten,Dirk.

Voeding

door KarelWagema @, Beverwijk, 04-08-2011, 21:49 (4651 dagen geleden) @ doktordirk

In de regel zijn het altijd de elco's.
Maar ook de klein elco's als ze er op zitten.

Je kan met de scoop eenvoudig vaststellen welke er defect zijn.

Beter is ze allemaal te vervangen ze zijn allemaal even oud.

Mocht dit niet helpen en de voeding wil helemaal niet starten dan kan het ook nog zijn dat de opstart weerstanden verlopen zijn.

Meestal zijn dit weerstanden in de waarde van 220k en 2 in serie.

Als dit allemaal niet helpt ja......
Heb het laatst nog bij een tele 2 kastje gedaan en dat werkt weer.

Succes Karel.

Voeding

door Maarten Bakker ⌂ @, Haarlem/Delft, 05-08-2011, 00:41 (4651 dagen geleden) @ doktordirk
Gewijzigd door Maarten Bakker, 05-08-2011, 00:53

Bedankt voor de tip over de FET's, waarschijnlijk werken de meeste 60V 20A N-FETS daar wel voor. Ik heb juist de eerste ontvanger binnen waar het vervangen van elco's schijnbaar ook niet helpt dus ik zal eens naar die FET's kijken. Een ander probleem dat soms optreedt, schijnt het reset-IC te zijn.

VENTO is overigens een Aswo/Euras e-shop net als radiobbb en nog tientallen anderen.

Voeding

door kris ⌂ @, Gent, België, 19-08-2011, 23:09 (4636 dagen geleden) @ Maarten Bakker

Het verschijnsel van een verhoogde source-drain weerstand in aan toestand is me ook enkele keren overkomen. Nochtans denk ik dat het gevolg is van het feit dat de fet een "tik" kreeg door een ander probleem, bvb uitgedroogde elco's die op hun beurt te grote stroompieken tot gevolg hebben omdat de pwm regeling doldraaid.

Een te grote overgangsweerstand uit zich in een merkelijk te lage schakelfrekwentie van de voeding en het te warm worden van de fet. De uitgangsspanning op zich is wel goed.

foto van een 2SJ132 met dit fenomeen (die in het curiosumbakje ligt :-) )
[image]

@ Maarten, hoe is het bij jou geëindigd?

groeten


Kris

Voeding

door HM @, Hilversum, 20-08-2011, 18:08 (4635 dagen geleden) @ kris

Het verschijnsel van een verhoogde source-drain weerstand in aan toestand is me ook enkele keren overkomen. Nochtans denk ik dat het gevolg is van het feit dat de fet een "tik" kreeg door een ander probleem, bvb uitgedroogde elco's die op hun beurt te grote stroompieken tot gevolg hebben omdat de pwm regeling doldraaid.

Powerfets zijn rare dingen. Ze worden gespecificeerd met een Gate-Source treshold. Vroeger lag dat vrij hoog ( rond de 10 V ). Nu zijn er typen die een treshold hebben van 2 V. Maar bij de treshold zijn ze nog niet volledig in geleiding. Bijvoorbeeld de SJ132 die genoemd werd heeft een treshold van -4V ( P fet dus negatief ). Daarbij man hij dan iets meer dan 2A schakelen. Geef je hem -5V is dat al gestegen naar 5A.

Door een overbelasting of te weinig koeling kunnen die eigenschappen veranderen. De treshold hoeft maar weinig te verlopen om de fet niet meer voldoende in geleiding te krijgen waardoor deze te heet wordt en het effect nog verder wordt versterkt.
De fet met te weinig spanning aansturen ( opstart verschijnsel ? ) kan dit ook veroorzaken.
Bovenstaande kom je uiteraard veel tegen in te goedkoop gemaakte spullen.

Voeding

door Maarten Bakker ⌂ @, Haarlem/Delft, 21-08-2011, 14:06 (4635 dagen geleden) @ kris
Gewijzigd door Maarten Bakker, 21-08-2011, 14:09

Er staat nu een andere ontvanger, deze ligt nog op de stapel voor een vervolg.

Overigens kreeg ik een interessante mail van een terzake kundige met nog wat achtergronden over deze faalmodus van de FET. Ik geef de tekst in licht bewerkte vorm hieronder weer:

Wanneer de rds-on waarde van een power-MOS-FET te hoog geworden is komt dat bijna altijd door beschadiging door elektrostatische ontlading, misschien door latente beschadiging bij het productieproces van de ontvanger (onvoldoende ESD-beschermende maatregelen) of door beschadiging door statische ontladingen in het toestel. power MOS-FETs zijn intern vaak opgebouwd als een aantal parallel geschakelde kleinere FETs. Een of enkele daarvan kunnen sneuvelen door ESD, terwijl de rest blijft werken en de totale rds-on dus is toegenomen.

Onderschat dit NIET! Bij een producent van professionele camera's heb ik dat aan den lijve ondervonden in de tijd dat er nog geen ESD-maatregelen in de productie waren genomen. De klokaansturingen voor de drie beeldsensoren (RGB) gebeurde via MOSFETs. Soms werkte een pulsbord met één of twee sensoren aangesloten, maar niet met drie sensoren. De powerFET was dan niet goed (meer).

ESD-beschermende maatregelen nemen bij het vervangen (maar ook het opslaan van) powerFETS in MOS-uitvoering is een VEREISTE! Latente beschadigingen hoef je niet direct te merken, als er slechts één of twee parallelFETjes defect zijn kan het goedgaan maar de levensduur is drastisch korter.

Kortom ook een goede tip voor de reparateur. Bij mij liggen de meeste power-FET's (ongeacht of er intern maatregelen tegen statische ontladingen in zitten) gewoon los in de bakjes, dus het is tijd om daar verandering in aan te brengen.

Voeding

door kris ⌂ @, Gent, België, 22-08-2011, 19:52 (4633 dagen geleden) @ Maarten Bakker

Maarten,

dit verbaasd me een beetje van jou. :-) C'mossen worden toch al bijna 30 jaar gelverd op een antistatische foam, in en aluminiumfolie, met kortgesloten pinnen of in een antistatisch zakje. Vanaf eind jaren 80 leverde philips service ook de klassieke hafgeleidercomponenten (vooral de kleinsignaaltransistoren) in zo een verpakking. Ook zij kunnen hierdoor beschadigd geraken. Maar van in het "bakje te liggen" raken ze meestal niet beschadigd, het is hetgeen erbuiten gebeurd. Antistatische mat en dergelijke maatregelen zijn een aanrader. Ben je niet ESD ok, dan merk je dat gauw: Veel van je herstellingen komen snel terug met andere problemen in de buurt van je eerste herstelling.

Overigens is de 2SJ132 in mijn geval zeker niet door dit fenomeen beschadigd,hij functioneerde zo een zeven jaar heel normaal. De aanleiding was een hele kleine achteruitgang van een droge elco (niet uitgedroogd, ze zijn al droog van nature)
deze hebben een hele kleine verlieshoek (D is normaal kleiner dan 0,01) D was opgelopen tot 0,1,wat nog steeds heel goed is, maar niet in die toepassing.

@HM Threshold was hier niet het probleem, gate stuurspanning +- 9v.
Het was ook geen "goedkope brol", het betrof de voeding uit een studiokamera.

groeten

Kris

powered by my little forum