De reVox A77 deel 1 (Toestel of techniek)

door Eleen @, Deurne (BE), 03-01-2017, 00:32 (2681 dagen geleden) @ Marotick
Gewijzigd door Eleen, 03-01-2017, 00:37

Mooi verslag van een van de betere in Europa ontwikkelde en geproduceerde tapedecks voor de (semi)proffesionele gebruiker.

ReVox (Studer) maakte al heel lang bandrecorders maar in 1967 begon men met de productie van de A77 de eerste bandrecorder van reVox dat volledig van transistoren voorzien was, de voorgangers waren allemaal buizenbakken.

Die buizenbakken (vanaf model C36 tot G36) zijn wel het onverwoestbare basisconcept, zowel mechannisch als electrisch, waarop het model A77 is op gebouwd. O.K., de '36' modellen zijn de versterkers en wisoscillator dan wel volledig met buizen uitgevoerd. Enkel het 'eindeband-relais' in de F en G modellen is met een transistortrapje uitgevoerd. Opname- en weergave-technisch doen deze oudere machienes zeker niet onder voor hun getransistorizeerde opvolger. De matige kwaliteit van elco's, instelpotmeters en printconnectoren in de A77 maakt deze laatste zelfs minder bedrijfszeker.

Ik heb 2 exemplaren van het model G36 in mijn bezit, beide afkomstig van de toenmalige BRT radio, waar ze intensief werden gebruikt voor buiten-opname's en reportages 'op locatie' zoals dat toen heete. Beide machienes zijn uitgerust voor éénrichting/twee sporen met 3 snelheden (9,5/ 19 en 38 cm) Met uitzondering van de remfrictie's, drukrol en enkele buizen zijn de apparaten verder nog volledig origineel en werkend.
Spreek of schrijf dus nooit in termen als 'buizenbak' over een machiene met wereldfaam.

Eleen


Complete draad:

 RSS Feed van berichtenreeks

powered by my little forum