LED-lamp "Reparatie" (Toestel of techniek)

door Gerard in Zeist ⌂ @, Zeist, 08-05-2017, 11:53 (2545 dagen geleden)

Vorige week kreeg ik een kapotte LED-lamp mee: Deze gloeit alleen heel zacht op in het donker, maar er iets bij zien kan niet.
Op mijn vraag hoe je zo'n lamp open kunt maken werd verwezen naar BigClive, die zijn lampen (en alles wat hij verder in zijn buurt vindt) gewoon open knipt met een scherpe tang. En er werd gesuggereerd dat lampenkit misschien wel oplost in alcohol.

[image]

Dus eerst maar even een paar scheutjes Spiritus in het naadje gemikt, beetje wrikken en ja.

[image]

Die bol had wel wat kleiner gekund!! Daar zit helemaal niks in!!

[image]

Dit ding zonder bol in een armatuur (voorzichtig met de stekker eruit) en het blijkt dat all negen ledplaatjes inderdaad enigszins oplichten. Wat zou er tussen de fitting en de ledjes zitten?

[image]

Op dezelfde manier met spiritus en wrikken krijg ik de ronde ledplaat los maar dan kan ik nog steeds niet bij de spullen die daaronder zitten. Spiritus op de schroefdraad gieten levert in combinatie met wrikken weinig op.

[image]

Dan maar even de methode van GroteKlief toepassen. Het lijkt erop dat de binnenkant van de metalen huls eerst flink met lijm is ingesmeerd en dat daarna het witte deel erin is geschroefd. Misschien dat iemand dat wel kan losweken en er niet-destuctief uithalen, maar mij lukt dat niet. Knip knip.

[image]

Er komt een piepklein gelijkspanningsvoedinkje, of liever, gelijkSTROOMvoedinkje uit de huls.

[image]

Ik heb het schema opgetekend en het bestaat hoodfzakelijk uit een bruggelijkrichter G en een seriecondensator van 780nF die de stroom zal beperken tot maximaal ongeveer 57mA. IKEA heeft er zelfs nog een thermische zekering van 125 graden bij gestopt maar die heeft de demontage niet goed overleefd.
Metingen op de onderdelen laten zien dat alles klopt en als ik de spanning aansluit meet ik ruim 300V over de LED-string zonder dat er stroom loopt (4V AC over de condensator C1).

[image]

Als ik de ledjes nog eens goed bekijk zie ik op nummer 7 een zwart vlekje.

[image]

Het gaat hier om een serieketen dus om een element eruit te halen moet je het kortsluiten. Even provisorisch een draadje eroverheen, spanning, en voila licht! Iets netter gesoldeerd, effect is prima lamp maar zonder omhulling.

Ik ga deze vanwege de vernielde omhulling niet meer als gewone lamp inzetten, maar misschien komt hij van pas voor een knutselwerkje. Het demonteren van de voet was achteraf niet nodig, als ik het zwarte vlekje meteen had gezien had ik de bypass kunnen maken met de led-plaat nog op de voet en kon ik de bol er weer oplijmen. Of ik hem dan zou durven gebruiken... je wilt niet dat iemand die lamp gaat indraaien en dan met een losse bol in handen staat, die lijm is vast heel speciaal.

Bij 230V AC is de stroom 40mA en opgenomen vermogen 4.0W, bij 115V trekt hij 12mA en is het vermogen 0.7W. Dan geeft hij ook nog aardig licht, dus misschien ooit als schaalverlichting te gebruiken of zo.


Complete draad:

 RSS Feed van berichtenreeks

powered by my little forum