D2243 Oplossing en Overzicht (en misschien afsluiting) (Gezocht)

door Gerard in Zeist ⌂ @, Zeist, 02-12-2016, 09:05 (2710 dagen geleden) @ Eleen

Wat is er te horen op die ultra, ultra, ultra lange golf ???? ;-)

Er bestaan UUULG freaks die het spectrum onder 100kHz in kaart hebben en allerlei VLF ontwerpjes publiceren, zie bv Morningstar.
Om erachter te komen wat er op die frequenties rond jouw huis zweeft, kun je een draad over je tuin spannen en aan de geluidskaart van je computer verbinden.

De band OC1 van de D2243 is een min of meer normale Tropenband, die van 2,3 tot 7,3 MHz loopt en daarbinnen vallen diverse omroepbanden zoals de 120m, 90m, 75m en 49m. In Europa wordt de 49m gebruikt en je kunt stations ontvangen met de D2243. Om hier stations uit Azie op 90m of 120m te horen zul je een iets betere ontvanger nodig hebben. Ook de 80m amateurband ligt binnen deze OC1, maar om amateurs te ontvangen is deze radio ongeschikt, er zit geen SSB op. Van de OC1 kun je hier in Europa dus eigenlijk alleen de 49m (en deels 41m) band gebruiken.

Van de praktische bruikbaarheid van de kortegolfbanden op deze radio kun je je een indruk vormen door te kijken naar de verhouding:
(lengte van de band) tegen (kanaalbreedte)

De MiddenGolf loopt van 530 tot 1600 kHz, is dus ongeveer 1100kHz lang en een station is 9kHz breed dus er "passen" ruim 100 stations op de schaal. Gemiddeld liggen de stations (kanalen) dus een millimeter uit elkaar. Door mechanische stroefheid en speling kun je al een behoorlijk vaste hand nodig hebben om goed af te stemmen op een station, vooral aan de hoge kant van de MG, maar dit gaat nog vrij goed op de D2243.
De FM band is 20 MHz breed en een station ongeveer 200kHz, dus de band/kanaal verhouding is ongeveer als bij MG. De kanalen liggen nog iets gelijkmatiger verdeeld ook, en je krijgt niet zo snel vervorming bij onnauwkeurige afstemming.

De OC1 echter is 5 MHz breed en een KG-station 5 kHz dus hier is de kanaalbreedte een duizendste van de schaal! Op de OC2 is dat een tweeduizendste. Als je zin hebt om iets te horen, kun je best aan de afstemknop draaien tot er iets klinkt, en dan met enig geduld daar redelijk op afstemmen. Maar als je een bepaald zwak station met bekende frequentie zoekt, zal het een hele kunst zijn om het te ontvangen.

Zo'n KG-radio zou veel bruikbaarder zijn als er een goed vertragende fijnafstemming op zat, plus een nauwkeurige (bv digitale!) frequentie-uitlezing.


Complete draad:

 RSS Feed van berichtenreeks

powered by my little forum