DAB, de historische radio hobby en afsluiting. (Toestel of techniek)

door ruudtx @, Utrecht, 24-08-2014, 16:31 (3550 dagen geleden) @ Maurice

beste Maurice,
Ik begrijp je verhaal en je motivatie.

Het is niet eenvoudig na te gaan wie er nou profijtvan heeft, van DAB.
Als we de geschiedenis volgen dan zien we dat DAB eigenlijk Eureka (getal) is, dat ontwikkeld is door (EBU?) en voor landelijke publieke omroepen. Het is ook een typisch Europees verhaal, in de VS is multiplex radio vloeken in de kerk, alles is daar commercieel, dus gaat het om belangen van de bestaande bedrijven die niet op nieuwe concurrenten zitten te wachten.
Hier in Europa is de PO dominant, die al haar hele leven een strijd voert tegen de commercielen, boycot Luxemburg, boycot Veronica, zeezenders om zeep helpen zonder alternatief op land (volgende week precies 40 jaar geleden) en ook nu zien we dat de PO zich vooral bezig houdt de commercielen te beconcureren.
DAB is perfect voor PO, want veel kanelen nu van grens tot grens, storingsvrij, en de mogelijkheid voor veel meer dan de 5 huidige programma's via de ether te verspreiden. Nu worden er al via DAB meer dan 5 gezonden, volgens mij in strijd met de wet, het antal PO zenders in de ether wordt vastgesteld door minsiter en goedgekeurd door 2e Kamer, hier is nooit toestemming voor gegeven.
De NPO kan net zoveel zenders in de lucht brengen via DAB als de commercielen, ze hebben dezelfde ruimte, 1 multiplex, met ca max 18-20 programa's. Dat betekent dat elk format gebracht kan worden op hetzelfde level als de CO, en de commercielen nog beter beconcurreerd kunnen worden. Vergelijk Radio 2 met Q-music, Radio 2 neemt zelfs dezelfde dj's over, het muziekformat is flink gekopieerd.
Nu met FM heeft PO 4 zenders, landelijk comm heben in totaal 9, waarvan vele niet het hele land bereieken (Limburg).
Naturlijk gaan de commercielen er ook op vooruit met 18 ipv 9 programma's, maar daarmee bedrijven ze vooral kannibalisme. Daarom zijn de extra comm progr op DAB vaak niet interessant voor een groot publiek (Bulgaarse radio).

De commercielen doen mee met DAB omdat dat voorwaarde was voor verlenging van de FM/AM frequenties. De grote FM zenders gaan er daarmee op vooruit, omdat de kosten voor DAB beperkt zijn, bovendien betalen ze miljoenen per jaar minder voor hun frequenties, dus win situatie.
Alleen de kleine zendertjes zijn de lul, zoals gebruikelijk, zij hebben flinke kosten aan DAB in een economisch slechte tijd voor hun frequenties van beperkte waarde, vooral op AM. Daar is de koppeling AM DAB belachelijk, maar het minsiterie weet nauwelijks het verschil tussen AM en FM, dus ga maar na.

De adverteerders zitten helemaal niet te wachten op zoveel zenders, want dan moeten ze voor bereik meer zenders tegen hogeer kosten inschakelen.
De retail markt voor radioos vindt het ook niks. Het gaat daar niet goed, dus risico's met nieuwe producten is niet fijn. Met TV (flatscreen) en gadgets als mobiele telefoons en tablets etc is meer te verdienen.

Kortom het is mij niet duidelijk wie hier profiteert. Wel valt op het fanatisme, bijna geloof, waarmee het minsiterie van EZ met DAB bezig is.

Wat iedereen vergeet is dat er lange tijd dubbel, analoog en digitaal moet worden gezonden, want de omloopsnelheid van nieuwe radios is heel laag. Het slechte geheugen verhindert te bedenken dat het meer dan 20 jaar duurde voordat FM de AM verving, en dan nog niet helemaal. De PO heeft hier ook lange tijd op FM en AM gezonden, en toen Hil 3 van de AM af ging werd er nog geprotesteerd, en bleef het langer aan.

Dus zeg het maar.


Complete draad:

 RSS Feed van berichtenreeks

powered by my little forum